Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 10:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: «Φρένο» στις ανεξέλεγκτες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ

Yellen: «Φρένο» στις ανεξέλεγκτες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν να πληγούν βιομηχανίες από επιδοτούμενες κινεζικές εισαγωγές, με τον ίδιο τρόπο που αποδεκατίστηκε ο αμερικανικός τομέας χάλυβα πριν από μια δεκαετία.

Μετά από τέσσερις ημέρες επαφών με Κινέζους αξιωματούχους, η Yellen δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συνομιλίες προώθησαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Είπε ότι εξέφρασε ανησυχίες για την αδύναμη εγχώρια ζήτηση της Κίνας και τις υπερβολικές επενδύσεις σε βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες και τα ηλιακά προϊόντα, που τροφοδοτούνται από «μεγάλης κλίμακας κυβερνητική στήριξη».

Η ίδια πρόσθεσε: «Έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία. Πάνω από μια δεκαετία πριν, η μαζική κυβερνητική στήριξη της ΛΔΚ οδήγησε σε κινεζικό χάλυβα κάτω του κόστους που κατέκλυσε την παγκόσμια αγορά και αποδεκάτισε τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες», χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Έχω καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν θα δεχθούμε ξανά αυτή την πραγματικότητα».
Η Yellen δήλωσε ότι όταν η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από τεχνητά φθηνά κινεζικά προϊόντα, «η βιωσιμότητα των αμερικανικών και άλλων ξένων επιχειρήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λι Τσιάνγκ: Το Πεκίνο ελπίζει να είναι εταίρος όχι αντίπαλος των ΗΠΑ

Γέλεν: Σε εντατικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνα για ισορροπημένη ανάπτυξη

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν – Σι εν μέσω πολλών προκλήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News