Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 10:22
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Θα γλιτώσει και το 2024 την ύφεση;

ΗΠΑ: Θα γλιτώσει και το 2024 την ύφεση;

Στην αρχή του 2023, οι προβλέψεις ήταν σχεδόν ομόφωνες: η ύφεση ήταν καθ’ οδόν. Όμως, καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, οι προβλέψεις φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώθηκαν και η οικονομική ύφεση δεν έφτασε ποτέ.

Τι προβλέπεται λοιπόν για το 2024; Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια ύφεση ενδέχεται να παραμονεύει ακόμα. Η πρόβλεψη βασίζεται στους ίδιους παράγοντες που ώθησαν τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για ύφεση το 2023. Καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια.

Συνήθως, αυτή η δυναμική έχει προκαλέσει τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Ορισμένες προβλέψεις είναι αισιόδοξες ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί και το 2024. Η Bank of America προβλέπει μια «ήπια προσγείωση» αντί για ύφεση, παρά τους καθοδικούς κινδύνους.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων – 76% – δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες είναι 50% ή λιγότερες, σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου από την Εθνική Ένωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων. «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι έχουμε μια ήπια ύφεση», δήλωσε ο Larry Adam, επικεφαλής επενδύσεων στην Raymond James. Αυτή η ύφεση, η οποία μπορεί να είναι «η πιο ήπια στην ιστορία», μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, προβλέπει η εταιρεία.

Από τους οικονομολόγους της NABE (National Association for Business Economics) που προβλέπουν επίσης ύφεση, το 40% λέει ότι θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ το 34% το δεύτερο τρίμηνο. Πάντως, οι Αμερικανοί που έχουν παλέψει ήδη με τις υψηλές τιμές εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού μπορεί να αισθάνονται ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ. Το 56% των ατόμων που ερωτήθηκαν πρόσφατα από την MassMutual δήλωσε ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Οι απολύσεις, οι οποίες έγιναν πρωτοσέλιδα στα τέλη του 2023, ενδέχεται να συνεχιστούν και το νέο έτος. Ενώ το 29% των εταιρειών απέλυσε εργαζομένους το 2023, το 21% των εταιρειών αναμένει ότι μπορεί να έχει απολύσεις το 2024, σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas, εταιρεία outplacement και καθοδήγησης επιχειρήσεων και στελεχών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Η χρονιά της «μεγάλης χαλάρωσης» ή της επιτοκιακής απογοήτευσης;

Albert Edwards (Societe Generale): Αυτό θα είναι το σοκ του 2024 – Μια φούσκα έτοιμη να σκάσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News