Κόσμος Τετάρτη 15/11/2023, 21:41
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν – Σι εν μέσω πολλών προκλήσεων

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν – Σι εν μέσω πολλών προκλήσεων

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντώνται αυτή την ώρα για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν μία σειρά από θέματα, σε μία προσπάθεια να εξομαλύνουν τη μεταξύ τους ένταση ως προς τους πολέμους, το εμπόριο ναρκωτικών και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μπάιντεν καλοσώρισε τον Κινέζο ομόλογό του στην έπαυλη Filoki περίπου 48 χλμ νότια του Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Οικονομικών Συνεργασίας των Χωρών Ασίας/Ειρηνικού (APEC).  

Oι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τις τριβές σε αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική σχέση του πλανήτη, αν και οι διαφορές είναι τόσο βαθιές που ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλός. 

Στα θέματα συζήτησης είναι η Ταϊβάν, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο πόλεμος στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τομείς στους οποίους οι δύο ηγέτες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις μακρόχρονες διαφορές τους. 

Τον Σι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να ακολουθήσει δείπνο στο οποίο θα συμμετέχουν διευθύνονες σύμβουλοι από κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις. 

Σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Σι θα προσπαθήσει να δείξει σε όλους όσοι ανησυχούν για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας και των ξένων επενδύσεων ότι μπορεί να χειριστεί επιτυχώς τις σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News