Κόσμος Παρασκευή 10/11/2023, 17:27
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι την Τετάρτη – Η πρώτη εδώ και έναν χρόνο

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι την Τετάρτη – Η πρώτη εδώ και έναν χρόνο

Την Τετάρτη Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Στόχος της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες. 

Η συνάντηση ενδέχεται να διαρκέσει ώρες και να περιλαμβάνει ομάδες αξιωματούχων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Αναμένεται να καλύψει διεθνή θέματα, από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαιντανύλη, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις «δίκαιες» εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Τίποτα δεν θα κρυφτεί∙ όλα είναι στο τραπέζι», σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ. «Είμαστε σαφείς ως προς αυτό. Ξέρουμε πως οι προσπάθειες επί αρκετές δεκαετίες να διαμορφωθεί ή να μεταρρυθμιστεί η Κίνα έχουν αποτύχει. Αλλά αναμένουμε ότι η Κίνα θα είναι εκεί γύρω και θα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή για την υπόλοιπη ζωή μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ασκούσαν πιέσεις για την πραγματοποίηση της συνάντησης εδώ και πολύ καιρό, πιστεύουν πως το Πεκίνο κάνει έντονες προσπάθειες να υπονομεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ημέρα της συνάντησης με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα πως ο Σι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του APEC και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν.

Η προηγούμενη συνάντηση Μπάιντεν-Σι είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News