Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 12:00 ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
BUSINESS & FINANCE

Τα σχέδια του Αριστοτέλη Μυστακίδη για την ABBank

Τα σχέδια του Αριστοτέλη Μυστακίδη για την ABBank

Ισχυρό μέτοχο στο πρόσωπο του Αριστοτέλη Μυστακίδη αποκτά η ελληνική τράπεζα Aegean Baltic Bank (ABBank) μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών την Παρασκευή. Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά εξελίξεων που επιβεβαιώνουν το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες όπως τα placement μετοχών των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αποτίμηση με την οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο η Optima Bank αλλά και η δρομολογημένη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank.

Η ολοκλήρωση των συναλλαγών μέσω των οποίων ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, το 48% του μετοχικού κεφαλαίου και τον έλεγχο της ABBank, υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών που περιλαμβάνουν και την εξασφάλιση του «fit and proper», δηλαδή της πιστοποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές (Single Supervisory Mechanism – SSM) ότι ο νέος μέτοχος είναι ικανός να λαμβάνει αποφάσεις που διασφαλίζουν τη χρηστή όσο και συνετή διοίκηση της τράπεζας. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τους έξι μήνες λόγω της συναρμοδιότητας και του SSM.

Μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης η πλευρά Μυστακίδη και οι παραμένοντες μέτοχοι, δηλαδή αφενός ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και αφετέρου οι οικογένειες Παναγιώτη Τσάκου και του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Θεόδωρου Αφθονίδη, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και γενναία αύξηση κεφαλαίου.

Η πλευρά Μυστακίδη διατηρεί την εμπιστοσύνη της στο σημερινό μάνατζμεντ το οποίο και συνεχίζει να ασκεί τη διοίκηση της ABBank, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες. Πωλητές είναι ο εφοπλιστής Ιωάννης Κώστας, ο οποίος εισφέρει το 24% περίπου και ο fund manager Τζορτζ Ελιοτ μέσω τριών επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία ελέγχουν συνολικά ποσοστό της τάξης του 7%. Οι υπόλοιπες μετοχές μέχρι το 48% θα προέλθουν από το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Θ. Αφθονίδη, η οποία μετά τη συναλλαγή θα διατηρήσει ποσοστό της τάξης του 27% της ABBank. Το τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 1,1 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας (1,1 P/BV) η οποία με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2023 προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Η ABBank έκλεισε τη χρήση του 2023 με καθαρά έσοδα 27,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 17,4 εκατ. το 2022, ακαθάριστα δάνεια αξίας 506 εκατ., ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διατηρήθηκαν κάτω του 1% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 24%. Στα τέλη 2023 το ενεργητικό παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του ενός δισ., ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε 917 εκατ. Η S&P Global επιβεβαίωσε πρόσφατα την πιστοληπτική της αξιολόγηση με Β+ και θετικές προοπτικές. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 εκδηλώθηκε από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και από ελληνικές τράπεζες, family offices, αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Η ABBank ξεκίνησε ως εξειδικευμένη στη ναυτιλία για να βρεθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαχειριστές κοινοπρακτικών δανείων στην Ελλάδα. Εκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Διαβάστε επίσης: 

Περνά στον έλεγχο του Τέλη Μυστακίδη η ABBank – Τα ποσοστά

Προχωράει το deal του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη με την Abbank

ABBank: Προσύμφωνο για την εξαγορά της από τον Αρ. Μυστακίδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News