Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 21:21
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Πώλησε μερίδιο 12,5% στην Paschi σε τιμή άνω των 650 εκατ. ευρώ

Ιταλία: Πώλησε μερίδιο 12,5% στην Paschi σε τιμή άνω των 650 εκατ. ευρώ

Η Ιταλία πωλεί το 12,5% του μεριδίου που διακρατεί στην Monte dei Paschi di Siena στην τιμή τουλάχιστον 653 εκατ.ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να εξέλθει από τον προβληματικό πιστωτικό όμιλο. 

Η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε το placement των 157,5 εκατ. μετοχών, κρατώντας μερίδιο 26,7% μετά τη διάθεση. 

Η τιμή θα κυμανθεί ανάμεσα στα 4,15 ευρώ ανά μετοχή και στο κλείσιμο της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg, που σημαίνει ένα discount της τάξης του 2,5% από την τιμή κλεισίματος. Tην προσφορά θα αναλάβουν οι BofA Securities, Citigroup Global Markets Europe, Jefferies και Mediobanca. 

Tα χρήματα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της Ιταλίας, στο γενικότερο πλαίσιο ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 20 δισ.ευρώ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Μελόνι. 

Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε την έξοδο από τη Monte Paschi πέρυσι το Νοέμβριο πωλώντας το 25% της τράπεζας στην τιμή των 92- εκατ.ευρώ, μία επιτυχία για την κυβέρνηση της Μελόνι. 

Ιδρυθείσα το 1472, η Monte Paschi πέρασε αρκετά χρόνια επώδυνων προσπαθειών για να μπορέσει να εξυγιανθεί. Τελικά, διεσώθη από το κράτος το 2009 μετά την αύξηση των επισφαλών δανείων της. Τη δεκαετία που ακολούθησε προσπάθησε να παρουσιάσει κέρδη, μέσα σε ένα πλαίσιο ωστόσο περιορισμένων χειρισμών με βάση τους όρους της Ε.Ε. με αντάλλαγμα την κρατικοποίησή της στο 2017. 

Η Ρώμη δυσκολεύθηκε να πωλήσει το μερίδιο ελέγχου της στην τράπεζα. Πριν από δύο χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε αλλά απέτυχε να συγχωνεύσει την Paschi με την UniCredit. Ωστόσο, σημειώθηκε πρόοδος υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Λουίτζι Λοβάγκλιο, ο οποίος εφήρμοσε σχέδιο εξυγίανσης μετά από χρόνιες προσπάθειες αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα η τράπεζα να γίνει ελκυστική στους επενδυτές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News