Business & Finance Σάββατο 30/09/2023, 14:52
BUSINESS & FINANCE

Η Ιταλία σχεδιάζει πώληση περιουσιακών στοιχείων 21 δισ. ευρώ για να διατηρήσει το χρέος υπό έλεγχο

Η Ιταλία σχεδιάζει πώληση περιουσιακών στοιχείων 21 δισ. ευρώ για να διατηρήσει το χρέος υπό έλεγχο

Η Ιταλία σκοπεύει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ή περίπου 21 δισ. ευρώ, μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ 2024 και 2026, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας στο οικονομικό και δημοσιονομικό έγγραφό του (DEF) που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της πρωθυπουργού Giorgia Meloni να διατηρήσει υπό έλεγχο, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα δημόσια οικονομικά της Ρώμης.

Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 139,6% το 2026, από 140,2% φέτος.

Οι νέοι στόχοι συνυπολογίζουν τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που αναμένονται τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε το DEF, δείχνοντας ότι χωρίς τα σχέδια εκποίησης το βάρος του χρέους πιθανότατα θα αυξάνονταν.

Ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δήλωσε στο έγγραφο ότι οι πωλήσεις μετοχών θα αφορούν εταιρείες που υπόκεινται σε δεσμεύσεις ιδιωτικοποίησης που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για αναφορά στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) BMPS.MI, η οποία διασώθηκε το 2017 με κόστος 5,4 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσλάβει συμβούλους που θα αναλάβουν τη διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, δήλωσαν τραπεζίτες, αν και ο Giorgetti πρόσφατα δήλωσε ότι η προοπτική γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας έχει μειωμένες πιθανότητες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει επείγουσα ανάγκη για μετρητά.

Η Ιταλία θα πουλήσει επίσης μετοχές σε εταιρείες στις οποίες η συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών «υπερβαίνει το αναγκαίο ποσοστό για τη διατήρηση της κατάλληλης συνοχής και της ενότητας της στρατηγικής κατεύθυνσης», πρόσθεσε ο Giorgetti, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας έχουν ένα ιστορικό χαμένων στόχων ιδιωτικοποιήσεων που χρονολογείται πριν από την πανδημία COVID-19, η οποία πυροδότησε μια μακρά περίοδο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν έχει ακόμη λήξει.

Το 2018, ο τότε πρωθυπουργός Giuseppe Conte υποσχέθηκε να συγκεντρώσει περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να συμβάλει στη μείωση του χρέους και να καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά το σχέδιο δεν απέδωσε αποτελέσματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο

Ιταλία: Τροποποίηση του τραπεζικού φόρου – Προσφέρει ρήτρα αποχώρησης

Προειδοποίηση Fitch για Ιταλία: Κίνδυνος από τα σχέδια της Meloni για τα κόκκινα δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News