Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Η Barclays ετοιμάζει εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας στην επενδυτική τραπεζική

Η Barclays ετοιμάζει εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας στην επενδυτική τραπεζική

Η Barclays Plc ετοιμάζεται να περικόψει αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς η εταιρεία ξεκινά μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της μονάδας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν το προσωπικό στις παγκόσμιες αγορές, την έρευνα και το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της εταιρείας, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας μη δημόσιες πληροφορίες. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες και αποτελούν μέρος των ετήσιων περικοπών της εταιρείας για τις χαμηλές επιδόσεις, δήλωσαν οι άνθρωποι. 

«Επανεξετάζουμε τακτικά τη δεξαμενή ταλέντων μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επενδύσουμε σε ταλέντα με υψηλές επιδόσεις, να εφαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να προσφέρουμε στους πελάτες μας», ανέφερε η Barclays σε ανακοίνωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην οποία σημειώνεται ότι δεν έχει οριστικοποιήσει τον αριθμό των ρόλων που περιλαμβάνονται στη φετινή επανεξέταση.

Τους τελευταίους μήνες, κολοσσοί της Wall Street, από τη Citigroup Inc. έως την JPMorgan Chase & Co. έχουν στραφεί σε περικοπές θέσεων εργασίας ως απάντηση στην παγκόσμια ύφεση της δραστηριότητας των συναλλαγών και των κεφαλαιαγορών. Στην Barclays, οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς η εταιρεία ξεκινά μια μακρά προσπάθεια να βελτιώσει την κερδοφορία του τμήματος της επενδυτικής τραπεζικής, το οποίο έχει πληγεί από την έλλειψη δραστηριότητας, καθώς και από την υψηλότερη από το συνηθισμένο φθορά μεταξύ των διαπραγματευτών.

Η Barclays αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ερωτήματα από τους επενδυτές σχετικά με τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της στη Wall Street, επειδή η επενδυτική τράπεζα καταναλώνει περισσότερα κεφάλαια από ό,τι άλλα τμήματα της εταιρείας με υψηλότερη απόδοση. Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος C.S. Venkatakrishnan προσπάθησε να θέσει αυτά τα ερωτήματα στο περιθώριο, καθώς παρουσίασε τα σχέδια για να γίνει η μονάδα πιο κερδοφόρα, εστιάζοντας στην ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των προσφορών αναδοχής μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τις δραστηριότητές της σε κλάδους που πιστεύει ότι θα είναι πιο δραστήριοι τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών χορηγών και των ενεργειακών εταιρειών που απομακρύνονται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για τον σκοπό αυτό, η Barclays ανέλαβε να συμβουλεύσει την Equitrans Midstream Corp. για την πώληση ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου EQT Corp. αυτόν τον μήνα.

Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία έχει ορκιστεί να επενδύσει περισσότερο σε άλλους τομείς εντός της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών της που επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του αμερικανικού βραχίονα πιστωτικών καρτών. Για παράδειγμα, η Barclays αναμένει ότι το σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό θα αυξηθεί κατά περίπου 50 δισ. στερλίνες (64 δισ. δολάρια) τα επόμενα χρόνια και δεν σχεδιάζει να διαθέσει κανένα από τα πρόσθετα κεφάλαια στην επενδυτική τραπεζική.

Οι διευθυντές των τμημάτων πιέζονται επίσης να περικόψουν 700 εκατ. στερλίνες σε κόστος έως το 2026, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τον δείκτη κόστους προς έσοδα της μονάδας σε ένα ποσοστό της τάξης του 50. Ο δείκτης αυτός έκλεισε πέρυσι στο 69%.

«Ο απλός τρόπος για να το σκεφτούμε είναι ότι επιδιώκουμε η επενδυτική τραπεζική να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει περισσότερο, ενώ καταναλώνει λιγότερο», δήλωσε ο Venkatakrishnan στην εκδήλωση τον περασμένο μήνα.

Οι τραπεζίτες σε εγρήγορση

Μέσα στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, οι υπάλληλοι ήταν σε αναμμένα κάρβουνα εδώ και μήνες, καθώς ανέμεναν τις αποφάσεις των στελεχών για την τύχη της μονάδας, ανέφερε το Bloomberg στα τέλη του περασμένου έτους.

Το τμήμα ταλανίζεται από μια ζοφερή περίοδο, κατά την οποία η Barclays δεν έδωσε σε δεκάδες επενδυτικούς τραπεζίτες κανένα μπόνους. Οι εντάσεις ήταν επίσης υψηλές, καθώς τα στελέχη πέρασαν τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να ανακάμψουν από την περίοδο της υψηλότερης από το συνηθισμένο φθοράς πέρυσι. 

Μετά από αυτές τις αποχωρήσεις, οι επικεφαλής του τμήματος -ο Cathal Deasy και ο Taylor Wright- άρχισαν να προσφέρουν εγγυημένα μπόνους και να πληρώνουν περισσότερα σε όσους απειλούσαν να φύγουν, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Οι κινήσεις αυτές μείωσαν περαιτέρω την δεξαμενή μπόνους φέτος, απογοητεύοντας τους τραπεζίτες που παρέμειναν, ανέφεραν τότε άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η επενδυτική τραπεζική «είναι ένα κρίσιμο μέρος της Barclays και θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό μέρος της Barclays», δήλωσε ο Venkatakrishnan τον περασμένο μήνα. «Είμαι εξίσου ξεκάθαρος ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε. Η επενδυτική μας τραπεζική πρέπει να έχει υψηλότερη απόδοση. Και θα πρέπει να γίνει ένα σχετικά μικρότερο μέρος της Barclays».

Moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Sony: Απολύει 900 εργαζόμενους από το τμήμα PlayStation

Η Nike απολύει περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News