Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

CEO BofA: Η αγορά εμπορικών ακινήτων «καίγεται με αργό ρυθμό»

CEO BofA: Η αγορά εμπορικών ακινήτων «καίγεται με αργό ρυθμό»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος για τον τραπεζικό κλάδο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν δοθεί στην αγορά εμπορικών ακινήτων, αφότου η τράπεζα New York Community Bancorp (NYCB) της Νέας Υόρκης ανησύχησε τους επενδυτές με την έκθεσή της στον προβληματικό τομέα.

«Τα εμπορικά ακίνητα καίγονται σε slow motion», δήλωσε ο Moynihan σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. 

Η περυσινή χρονιά ήταν ζοφερή για τον τραπεζικό κλάδο. Κατά το πρώτο εξάμηνο, δεκάδες περιφερειακές τράπεζες απογοήτευσαν – και ορισμένες μάλιστα κατέρρευσαν – καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια μείωσαν την αξία του ενεργητικού τους στα λογιστικά βιβλία τους, βαραίνοντας τις αμερικανικές τράπεζες με απραγματοποίητες ζημίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένοι δανειστές άρχισαν να αυξάνουν την πιθανότητα αθέτησης πληρωμών για δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων και το πρόβλημα δεν έχει ακόμη υποχωρήσει, με την New York Community Bancorp να εξασφαλίζει ένεση μετρητών αυτόν τον μήνα εν μέσω των δικών της προβλημάτων σχετικά με τα δάνεια ακινήτων.

Τεράστια ποσά

Ο Moynihan είπε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν ισχυρό για τις συναλλακτικές της δραστηριότητες και ότι ενώ τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική έχουν σταθεροποιηθεί, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση καθώς δεν έχουν ακόμη ανακάμψει οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Και στο τμήμα διαχείρισης πλούτου, η τράπεζα έχει δει τους επενδυτές να αρχίζουν να βάζουν περισσότερα μετρητά σε επενδύσεις, σύμφωνα με την Lindsay Hans, πρόεδρο της Merrill Wealth Management. Από το τέταρτο τρίμηνο, οι πελάτες αναζητούν μετοχές και προϊόντα σταθερού εισοδήματος καθώς και πρόσβαση σε ιδιωτικές αγορές, είπε. Τα περιουσιακά στοιχεία εναλλακτικών επενδύσεων της τράπεζας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Βλέπουμε ακόμα ένα τεράστιο ποσό μετρητών στο περιθώριο. Αυτά τα χρήματα θα μπουν στις αγορές».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News