Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 22:13
BUSINESS & FINANCE

Κακάο: Με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 22 ετών

Κακάο: Με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 22 ετών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών στη Νέα Υόρκη, λόγω των αυξανόμενων φόβων για την προσφορά που απειλούν να ωθήσουν τις τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια κέρδισαν 25% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2001, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες έπληξαν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, όπου υπάρχουν οι περισσότερες καλλιέργειες. Οι τιμές έφτασαν επίσης σε νέα ρεκόρ αυτό το μήνα, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό 6.648 δολάρια ανά μετρικό τόνο τη Δευτέρα.

«Η διαπραγμάτευση σε υψηλά όλων των εποχών καθιστά εξαιρετικά ευμετάβλητες τις συναλλαγές», έγραψαν οι αναλυτές της Hightower Report την Πέμπτη.

Κακάο: Με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 22 ετών-1

Η άνοδος του κακάο αυξάνει το κόστος παρασκευής γλυκισμάτων – το οποίο κινδυνεύει να περάσει στους καταναλωτές.

Η ελβετική Barry Callebaut, η οποία προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παραγωγής σοκολάτας, αναμένει ότι η παραγωγή κακάο θα υπολείπεται της κατανάλωσης κατά 500.000 τόνους την τρέχουσα περίοδο. Αναμένεται ένα ακόμη έλλειμμα 150.000 τόνων την επόμενη σεζόν. Οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής δεν έχουν το κίνητρο να επεκτείνουν την παραγωγή, προειδοποίησε.

Στις ΗΠΑ το κακάο διαμορφώθηκε 0,9% υψηλότερα στα 6.049 δολάρια ανά μετρικό τόνο στη Νέα Υόρκη ενώ στο Λονδίνο κέρδισε 2,2%. Σημειώνεται, επίσης,  ότι η ακατέργαστη ζάχαρη κατέγραψε πτώση 4,4% στη Νέα Υόρκη και η λευκή ζάχαρη υποχώρησε 3,1% στο Λονδίνο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο νόμος της Ε.Ε. που θα πλήξει την σοκολάτα και τα καλλυντικά

Κακάο: Σε νέο ρεκόρ η τιμή του – Οι φόβοι στην αγορά

Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 3,1% – Στο 8,3% η αύξηση στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News