Business & Finance Δευτέρα 26/02/2024, 15:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακάο: Σε νέο ρεκόρ η τιμή του – Οι φόβοι στην αγορά

Κακάο: Σε νέο ρεκόρ η τιμή του – Οι φόβοι στην αγορά

Απτόητο συνεχίζεται το ράλι των τιμών του κακάο, καθώς εκτοξεύτησαν σε νέο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, λόγω των εντεινόμενων φόβων για ελλείψεις στην προσφορά.
Τα futures στη αγορά εμπορευμάτων καταγράφουν άνοδο έως και 4,6% τη Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 1999. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί καθώς η ξηρασία και οι ασθένειες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, απειλώντας να αυξήσουν το κόστος για τους κατασκευαστές σοκολάτας, το οποίο κινδυνεύει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις περιορισμού της προσφοράς από τους βασικούς εξαγωγείς. Οι αφίξεις καρπών κακάο στα λιμάνια για αποστολή στην κορυφαία παραγωγό Ακτή Ελεφαντοστού υπολείπονται κατά ένα τρίτο περίπου του περσινού ρυθμού, ενώ οι εξαγωγές από τη Νιγηρία μειώθηκαν τον Ιανουάριο. 

Κακάο: Σε νέο ρεκόρ η τιμή του – Οι φόβοι στην αγορά-1

«Τα προβλήματα παραγωγής στη Δυτική Αφρική έχουν ως αποτέλεσμα η αγορά κακάο να βλέπει ένα σημαντικό παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής αυτή τη σεζόν, το οποίο συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο του κακάο», ανέφερε η The Hightower Report αργά την Παρασκευή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο ανακοίνωσε ότι οι ανησυχίες για την προσφορά θα μπορούσαν να βαθύνουν περαιτέρω καθώς πλησιάζει η επιβολή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις στη σοκολάτα – Έκρηξη στην τιμή του κακάο

Πώς τριπλασιάζεται η τιµή από το χωράφι στο ράφι

Ανατιμήσεις και κατανάλωση: Προτιμούν ακόμα τα επώνυμα προϊόντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News