Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Ευρωκοινοβούλιο: Βαθιά ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό

Ευρωκοινοβούλιο: Βαθιά ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό

Προειδοποίηση στην ΕΚΤ απηύθυναν Ευρωβουλευτές ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της από την ικανότητά της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Στην ετήσια έκθεση που παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, τα μέλη ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος που δηλώνει την ανησυχία τους ότι οι τιμές καταναλωτή δεν έχουν ακόμη τιθασσευθεί. 

«Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο εγκαίρως, αυξάνοντας κατά συνέπεια το κόστος χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα για πολίτες και εταιρείες, η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», ανέφεραν.

Το Κοινοβούλιο «ανησυχεί βαθύτατα για τους επίμονα υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, ιδιαίτερα τους δείκτες για το δομικό πληθωρισμό και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα αυτούς που έχουν σταθερά ή περιορισμένα εισοδήματα», πρόσθεσαν, καλώντας την ΕΚΤ «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ποσοστού πληθωρισμού σύμφωνα με την εντολή της».

Euro-Area Inflation Is Slowing Down

Source: Eurostat, Bloomberg survey of economists

Οι Ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης:

– «ότι μια τέτοια κατάσταση προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα και αυξάνει το κόστος ζωής των πολιτών» 
– «ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες συντηρούν έναν κύκλο αυξήσεων τιμών και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα· σημειώνουν δε ότι οι ποσοτικοί στόχοι για τον πληθωρισμό πρέπει να επιτευχθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα»
– καλούν «την ΕΚΤ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση και τον καθορισμό του ουδέτερου επιτοκίου».

Οι νομοθέτες ζήτησαν επίσης από την ΕΚΤ «να επανεξετάσει και να βελτιώσει θεμελιωδώς τα μοντέλα της και τον ρόλο τους στη χάραξη πολιτικής υπό το φως της χαμηλότερης απόδοσης των μοντέλων τα τελευταία χρόνια».

Η έκθεση λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της 7ης Μαρτίου, όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν σχεδόν σίγουρα αμετάβλητα προτού αρχίσουν οι μειώσεις τους επόμενους μήνες. Οι αξιωματούχοι φαίνεται να συγκλίνουν γύρω από μια κίνηση τον Ιούνιο, αν και ορισμένοι έχουν πιέσει για νωρίτερα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τη Fed

Lagarde: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τους μισθούς

Ομολογία Holzmann: Ουραγός της Fed η ΕΚΤ στα επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News