Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 22:28
ΒUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Πιθανή ρήξη με το Ευρωκοινοβούλιο για την υποψήφια της εποπτικής αρχής τραπεζών

Λαγκάρντ: Πιθανή ρήξη με το Ευρωκοινοβούλιο για την υποψήφια της εποπτικής αρχής τραπεζών

Σε ρήξη με το Ευρωκοινοβούλιο κινδυνεύει να έρθει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η κούρσα για το διορισμού του επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της Ευρωζώνης αναμένεται να ολοκληρωθεί. 

Αφού έλαβε μία επιστολή από τους Ευρωβουλευτές στα τέλη Ιουλίου περιγράφοντας την Αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Margarita Delgado ως την καλύτερη υποψήφια για τη θέση αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν φαίνεται να ασπάζεται την άποψη αυτή με τους υπόλοιπους συναδέλφους της που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ αυτής της υποψήφιας και της αξιωματούχου της Μπούντεσμπανκ, Claudia Buch. 

Eξακολουθεί να υπάρχει χρόνος προτού η Λαγκάρντ και το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας συγκλιθούν για να αποφασίσουν σχετικά με το θέση στις 13 Σεπτεμβρίου. Παρά ταύτα όμως, οι Ευρωβουλευτές αρχίζουν να αναρωτιούνται γιατί η επιστολή τους δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη για να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ μια πλήρη εικόνα των υποψηφίων που διεκδικούν την κορυφαία θέση της εποπτικής αρχής τραπεζών.

«Είναι μια πολύ άτυπη κατάσταση», δήλωσε η Eva Maria Poptcheva, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. «Το Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί να αγνοηθεί η επίσημη γνώμη του. Επιμένουμε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη που εκφράζουμε και να αντιμετωπίζεται με σεβασμό».

Αν και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διαφωνούν με το Κοινοβούλιο, η διαδοχή στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι συνήθως, επειδή η επιλογή της ΕΚΤ για έναν μόνο υποψήφιο πρέπει να επιστρέψει στους νομοθέτες για έγκριση πριν από την τελική υπογραφή από τις κυβερνήσεις.

Η θητεία του νυν επικεφαλής της εποπτικής αρχής, Andrea Enria, λήγει το Δεκέμβριο. Ο ρόλος του είναι να επιβλέπει άμεσα τις τράπεζες της Ευρωζώνης και να έχει ισχυρή φωνή για τη διαμόρφωση κανόνων που καθορίζουν τη δομή του κλάδου.

Όποιος τον διαδεχθεί θα αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τους τραπεζίτες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αμοιβές των μετόχων έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στις τιμές των μετοχών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2008.

Το παρασκήνιο της επιλογής περιπλέκεται από μία σειρά διορισμών θέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. ανταγωνίζονται αναμεταξύ τους για να τοποθετήσουν δικούς τους αξιωματούχους σε μεγάλα θεσμικά όργανα.

Η επιτυχημένη υποψηφιότητα της Buch θα αποζημίωνε τη Γερμανία για το γεγονός ότι έχασε πρόσφατα ορισμένες βασικές θέσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να δώσει πάρα πολλά στην Ισπανία, της οποίας η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νάντια Καλβίνο, αγωνίζεται να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο Λουίς ντε Γκίντος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ο συμπατριώτης του Χοσέ Μανουέλ Καμπά διευθύνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε όλη την ΕΕ.

Η Ισπανίδα υποψήφια ήταν πρώην ανώτατη αξιωματούχος της εποπτικής αρχής τραπεζών. Η Buch είναι οικονομολόγος, όμως έχει εμπειρία στο τραπεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Εκπρόσωπος πάντως της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή των Ευρωβουλευτών. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News