Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 21:30
ΒUSINESS & FINANCE

IPOs: Το φετινό έτος οδεύει προς την χειρότερη επίδοση από το 2008

IPOs: Το φετινό έτος οδεύει προς την χειρότερη επίδοση από το 2008

Για τις εταιρείες που θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο, η αναμονή είναι το χειρότερο μέρος. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Φέντεραλ Ριζέρβ άρχισε τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, οι συνθήκες έγιναν εξαιρετικά δύσκολες για τις επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη για να πραγματοποιήσουν αρχική δημόσια εγγραφή (IPO). Πολλές είναι ήδη έτοιμες σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν, όμως δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις ότι έχει έρθει η στιγμή. 

Στην πρώτη θέση της λίστας των εταιρειών που περιμένουν για IPO είναι η Shein, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτοκρατορία μόδας της Κίνας που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη και η οποία σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έχει ήδη καταθέσει εμπιστευτικά τα χαρτιά της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι η αποτίμησή της θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 90 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Πίσω από την Shein, υπάρχει μία σειρά υποψηφίων για εισαγωγή στα πιο δημοφιλή χρηματιστήρια του πλανήτη, όπου διαπραγματεύονται μετοχές αξίας άνω των 100 τρισ.δολαρίων. 

Υπάρχουν εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, όπως η εταιρεία πληρωμών Stripe και social media Reddit. Από τον χώρο των χρηματοοικονομικών, ο πάροχος ιδιωτικών πιστώσεων HPS Investment Partners και το fund CVC Capital Partners που εστιάζει σε χρηματοδοτούμενες εξαγορές στην Ευρώπη. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Geely θέλουν να βάλουν στο χρηματιστήριο τα τμήματά τους στον χώρο της ηλεκτροκίνησης Ampere και Zeekr. Μεταξύ των υπόλοιπων που περιμένουν στη σειρά συμπεριλαμβάνονται η εταιρεία πολυτελών αθλητικών παπουτσιών Goldan Goose και ο αερομεταφορέας του Καζακστάν Air Astana. 

Oι συνθήκες ωστόσο δεν είναι και οι καλύτερες. Οι νέες αρχικές δημόσιες εγγραφές διεθνώς έχουν αντλήσει μόλις 114 δισ.δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, που σημαίνει πτώση 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, με το 2023 να οδεύει προς την χειρότερη επίδοση από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Πρόκειται για δραματική πτώση από το ποσό των 571 δισ.δολαρίων που αντλήθηκε πριν από δύο χρόνια.  

Στις ΗΠΑ, οι δέκα μεγαλύτερες IPOs της τελευταίας δεκαετίας διαπραγματεύονται σήμερα κατά μέσο όρο 1% χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής τους. Ακόμη χειρότερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονται σε επίπεδα 6% χαμηλότερα από την εισαγωγή τους. Σε παγκόσμια βάση, το top ten έχει ενισχυθεί κατά μέσο όρο 4%, κυρίως χάρη στις μεγάλες συμφωνίες της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπου Ντάμπι. 

Όλο αυτό το σκηνικό έχει κάνει τους διαχειριστές κεφαλαίου ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος προτού αρχίσουν ξανά οι εισαγωγές στο χρηματιστήριο. Οι συνθήκες είναι τόσο αρνητικές που ακόμη και οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου έχουν παραμείνει εκτός. 

Εξαίρεση, η γερμανική εταιρεία Birkenstock, η μετοχή της οποίας βούλιαξε περισσότερο από 12% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της και χρειάστηκαν επτά εβδομάδες για να ανακάμψει στην αρχική της τιμή. 

Ακόμη ένα δυνητικό πρόβλημα για ορισμένες αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ είναι οι νέοι κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και απαιτούν αναλυτικά στοιχεία για τις προετοιμασίες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Πολλές εταιρείες που έχουν τη στήριξη επιχειρηματικού κεφαλαίου στερούνται των αναγκαίων δικλείδων ασφαλείας που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνο. 

Την ίδια στιγμή, οι εμπορικές εντάσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου έχουν επιδεινώσει το κλίμα, ενώ οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2024, οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι εκλογές στη Βρετανία στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, όλα αυτά κρατούν συγκρατημένους τους επενδυτές. 

Εξαίρεση αποτελεί και η Ινδία. Η χώρα, η οποία θα έχει επίσης προεδρικές εκλογές την Άνοιξη, έχει καταγράψει περίπου 200 αρχικές δημόσιες εγγραφές φέτος μέχρι στιγμής, επίπεδο ρεκόρ και για τις IPO στις δικές της αγορές και στις διεθνείς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ανέκαμψε το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Κύμα IPOs από παραγωγούς βότκας μέχρι ενεχυροδανειστές

KPMG: Νέα βουτιά στην αγορά venture capital – Εξαίρεση η Ευρώπη

Μετοχές αναδυόμενων: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1987 έναντι των αμερικανικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News