Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 22:21
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές αναδυόμενων: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1987 έναντι των αμερικανικών

Μετοχές αναδυόμενων: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1987 έναντι των αμερικανικών

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών μόλις πέρασαν ένα δύσκολο ορόσημο: υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 36 ετών σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές. 

Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες μετοχές υποχώρησαν στην αρχή της εβδομάδας, καθώς τα αντίποινα του Ισραήλ στην Χαμάς πυροδότησαν φόβους για εκτεταμένη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε σχέση με το δείκτη S&P 500 από το 1987, όταν άρχισαν να παρακολουθούνται τα εν λόγω στοιχεία. Σήμερα, όμως ο δείκτης ανέκαμψε καθώς ενισχύθηκε περισσότερο από 1%. 

Το ενεργητικό των αναδυόμενων αγορών δέχεται έντονες πιέσεις φέτος, με το τελευταίο sell off των μετοχών από τον Ιούλιο να εξανεμίζει περί τα 1,8 τρισ. δολάρια από τον πλούτο των μετόχων. Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές έχασε όλα τα φετινά κέρδη τον προηγούμενο μήνα και τώρα καταγράφει για φέτος απώλειες 1,4% συγκριτικά με το ράλι 13% του αμερικανικού S&P 500. 

Η πτώση λαμβάνει χώρα καθώς οι συναλασσόμενοι στοιχηματίζουν σε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω το δολάριο και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Η επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας ευθύνεται σημαντικά για την πρόσφατη χαμηλή επίδοση των αναδυόμενων μετοχών, ειδικά καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας εκπροσωπούν περίπου το ένα-τρίτο του χρηματιστηριακού δείκτη των αναδυόμενων αγορών. 

Επιδείνωση όμως παρουσιάζει και η κερδοφορία μαζί με τις προοπτικές των εταιρειών αναδυόμενων χωρών, αναγκάζοντας τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν το ενεργητικό αυτό παρά τις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Τα συνολικά κέρδη των εταιρειών αναδυόμενων, σε 12μηνη βάση, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Aναλυτές στην αγορά μετοχών έχουν αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις τους για τα κέρδη σε 12μηνη βάση των εταιρειών αναδυόμενων χωρών κατά 2,8%, ενώ έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά 4,5%.  

Ωστόσο, Ινδία, Ινδονησία και Βραζιλία παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις – κυκλικά και διαρθρωτικά – και θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις με οδηγό τα ισχυρά εταιρικά κέρδη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Θα γυρίσουν οι Αμερικανοί επενδυτές στην Κίνα;

Ποιοι είναι οι «νικητές» των αναδυόμενων αγορών τον Αύγουστο

Κωνσταντινούπολη: Έχει περισσότερα IPOs από το Λονδίνο και το Μιλάνο  – Πώς τα κατάφερε 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News