Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 21:27
ΑΓΟΡΕΣ»

Ποιοι είναι οι «νικητές» των αναδυόμενων αγορών τον Αύγουστο

Ποιοι είναι οι «νικητές» των αναδυόμενων αγορών τον Αύγουστο

Από ουραγοί στα «αστέρια» των αγορών….Ο λόγος για την Αίγυπτο και την Τουρκία, παρότι οι μετοχές των ανδυόμενων γνώρισαν τον χειρότερο Αύγουστο από το 2015. 

Οι μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και του Καίρου γνώρισαν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, παρά την πτώση 6% των τελεταίων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους τοπικούς επενδυτές στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό συνέβαλε στο να θωρακιστούν οι δύο αυτές αγορές από τις πιέσεις που προκαλούν τα αλλεπάλληλα προβλήματα της Κίνας και η σφιχτή νομισματική πολιτική των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών. 

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή στροφή σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οπότε οι μετοχές της Τουρκίας και της Αιγύπτου είχαν καταγράψει από τις μεγαλύτερες απώλειες σε δολάρια μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. 

«Οι πολιτικές σε χώρες όπως Αίγυπτος και Τουρκία, αλλά και σε άλλες, όπως Νιγηρία και Πακιστάν, προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών που ακόμη δεν έχουν κλείσει τις πληγές τους από τις χρόνιες υποτιμήσεις», αναφέρει ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι. 

Ενώ όμως οι αγορές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη λάμψη, τα νομίσματα των αναδυόμενων υποχώρησαν 1,5% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας τον χειρότερο Αύγουστο από το 2019. Το μέσο κόστος δανεισμού σε δολάρια για τις αναδυόμενες χώρες αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης τον Αύγουστο. 

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε ότι θα δώσει στον νέο υπουργό Οικονομικών και στην κεντρική τραπεζίτη το περιθώριο να αλλάξουν τις μέχρι τώρα ανορθόδοξες πολιτικές – συμπεριλαμβανομένου και του υπερβολικά χαμηλού κόστους δανεισμού – μετά τις εκλογές του Μαίου. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 7,5% αυτό το μήνα, όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 50% σε ετήσια βάση και η μεταβλητότητα της λίρας έκανε τους επενδυτές να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο. 

Ο δείκτης Borsa Instanbul 100 έχει ενισχυθεί 45% σε όρους τοπικού νομίσματος φέτος, ενώ έχει παρουσιάσει ελάχιστη μεταβολή σε όρους δολαρίου, εξαιτίας της πτώσης 30% της λίρας. Ο δείκτης διαπραγματεύεται περίπου 10 φορές πάνω από τα προβλεπόμενα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του. 

Αντίστοιχα, ο δείκτης του Καίρου έχει ενισχυθεί φέτος 29% σε όρους τοπικού νομίσματος, αλλά μόνο 3% σε όρους δολαρίου μετά την υποτίμηση της λίρας Αιγύπτου τον Ιανουάριο. Το ΔΝΤ περιμένει να δει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης σε κρατικό ενεργητικό προτού ολοκληρώσει την πρώτη του αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ύψους 3 δισ.δολαρίων. 

Για τους τοπικούς επενδυτές, οι μετοχές προσφέρουν αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 37%. 

Από τις υπόλοιπες αγορές, ξεχώρισε και ο δείκτης Merval της Αργεντινής που σημείωσε άλμα 48% αυτό το μήνα, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση του δείκτη από το 2002. 

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης παρουσίασαν την τρίτη καλύτερη επίδοση στον αναδυόμενο κόσμο αυτό το μήνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Κακά μαντάτα για το ρούβλι

Πώς το στοίχημα των 124 δισ. δολαρίων για τη «σωτηρία» της λίρας, στοιχειώνει τώρα την Τουρκία 

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας φρέναρε την πτώση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News