Business & Finance Σάββατο 2/09/2023, 21:20
BUSINESS & FINANCE

Τις Apple, Nvidia, Intel και Samsung εντάσσει ως στρατηγικούς επενδυτές στην IPO της Arm ltd η Softbank

Οι επενδυτές θα βάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 25 έως 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Τις Apple, Nvidia, Intel και Samsung εντάσσει ως στρατηγικούς επενδυτές στην IPO της Arm ltd η Softbank

Η SoftBank Group Corp. έχει εντάξει μερικούς από τους μεγαλύτερους πελάτες της Arm Ltd. ως στρατηγικούς επενδυτές για την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας τσιπ. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα ανάμεσά τους βρίσκονται οι Apple Inc., Nvidia Corp., Intel Corp. και Samsung Electronics Co.

Στους επενδυτές περιλαμβάνονται επίσης η Advanced Micro Devices Inc., η Cadence Design Systems Inc., η Google της Alphabet Inc. και η Synopsys Inc. ανέφεραν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί. Η SoftBank βρίσκεται σε συζητήσεις με πελάτες και συνεργάτες της Arm εδώ και μήνες, αλλά τα σχέδια μόλις τώρα οριστικοποιούνται. Ακόμα, οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς η εταιρεία πλησιάζει προς την αρχική δημόσια πρόταση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές θα βάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 25 έως 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Η υποστήριξη που επιδεικνύουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογικής βιομηχανίας θα βοηθήσει στην ενίσχυση της προσφοράς, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει 5 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η SoftBank, η οποία εξαγόρασε την Arm το 2016, στόχευε προηγουμένως να αποτιμήσει την επιχείρηση τσιπ στα 60 με 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Softbank θα επιδιώξει 47 έως 51 δολάρια ανά μετοχή στην IPO, ανέφεραν οι άνθρωποι. Αυτό το εύρος τιμών των μετοχών είχε αναφερθεί νωρίτερα από το Reuters.

Τις Apple, Nvidia, Intel και Samsung εντάσσει ως στρατηγικούς επενδυτές στην IPO της Arm ltd η Softbank-1

 

Εκπρόσωποι της AMD, της Arm, της Google, της Nvidia και της Synopsys αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Apple, η Cadence, η Intel και η Samsung δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η SoftBank εκμεταλλεύεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη βιομηχανία τσιπ, η οποία έχει επωφεληθεί από τις δαπάνες για εξοπλισμό τεχνητής νοημοσύνης. Ο δείκτης ημιαγωγών του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας έχει σημειώσει ράλι φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον δείκτη S&P 500 και άλλους σημαντικούς δείκτες.

Η Arm παρέχει σχέδια τσιπ και άδειες χρήσης τεχνολογίας που αποτελούν κρίσιμο τμήμα των περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο smartphones που πωλούνται κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, έχει προσπαθήσει να επεκτείνει την δράση της σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέρος των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υψηλότερης τιμής.

Η Arm σκέφτεται να ανακοινώσει τις τιμές των μετοχών της στις 13 Σεπτεμβρίου και η μετοχή θα αρχίσει να διαπραγματεύεται την επόμενη ημέρα, ανέφερε το Bloomberg στις αρχές της εβδομάδας. To roadshow για την προώθηση της προσφοράς αναμένεται να γίνει μετά την αργία της Ημέρας της Εργασίας στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Αρχικά, η Arm επεδίωκε να αντλήσει 8 έως 10 δισ. δολάρια, αλλά ο στόχος μειώθηκε μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας SoftBank να κρατήσει μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας – μια κίνηση που περιελάμβανε την αγορά του μεριδίου του Vision Fund στον σχεδιαστή τσιπ. Αυτή η συναλλαγή αποτίμησε την εταιρεία τσιπ σε περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μία επιτυχημένη εκκίνηση από την Arm θα ήταν ευλογία για τον διευθύνοντα σύμβουλο της SoftBank Masayoshi Son, του οποίου το Vision Fund έχασε πέρυσι 30 δισεκατομμύρια δολάρια ποσό ρεκόρ. Θα μπορούσε επίσης να ωθήσει δεκάδες εταιρείες να επιδιώξουν τα δικά τους σχέδια για IPO. Η εταιρεία Instacart Inc., η εταιρεία παροχής υπηρεσιών μάρκετινγκ και αυτοματοποίησης δεδομένων Klaviyo και η εταιρεία κατασκευής υποδημάτων Birkenstock ετοιμάζουν τις δικές τους προσφορές. 

Ο Son δεν θέλει να αποχωριστεί περισσότερο από το 10% της εταιρείας σε αυτό το σημείο, ανέφερε το Bloomberg.

Η Arm, που εδρεύει στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, έχει συγκεντρώσει ένα μακρύ κατάλογο προσφορών για την ΑΜΚ, αντανακλώντας τόσο την παγκόσμια εμβέλεια της εταιρείας όσο και την προθυμία των τραπεζών να αναλάβουν ρόλους σε μεγάλες συμφωνίες σε μια εποχή βραδείας εισαγωγής στην αγορά. Οι Barclays Plc, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. και Mizuho Financial Group ηγούνται της προσφοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News