Business & Finance Σάββατο 18/11/2023, 17:09
BUSINESS & FINANCE

Πρώην CEO της ΙΒΜ: Πώς η μαμά μου μεγάλωσε τέσσερα εξαιρετικά επιτυχημένα στελέχη

Πρώην CEO της ΙΒΜ: Πώς η μαμά μου μεγάλωσε τέσσερα εξαιρετικά επιτυχημένα στελέχη

Η Virginia Rometty, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της IBM έχει τρία αδέρφια, υψηλόβαθμα στελέχη σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η νεότερη αδελφή της Rometty, η Darlene Nicosia, είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής τροφίμων Hearthside Food Solutions. Η αδελφή της Anette Rippert διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος στρατηγικής στην εταιρεία συμβούλων Accenture, προτού συνταξιοδοτηθεί πέρυσι, και ο αδελφός της, Joe Nicosia είναι υπεύθυνος εμπορικών επιχειρήσεων στην εμπορική εταιρεία Louis Dreyfus Company.

Η ίδια μιλώντας την Τετάρτη στη σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Φόρουμ σημείωσε ότι αν ρωτούσατε τη μητέρα της, Ginni Rometty, πώς κατάφερε να μεγαλώσει τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη, θα έμενε έκπληκτη όσο κι εσείς. «Η μαμά μου είναι πάντα σαν: Πώς συνέβη αυτό; – Τι έκανα ποτέ;», δήλωσε η Rometty.

Αλλά, όπως είπε, ένα συγκεκριμένο μάθημα από τη μητέρα τους τους βοήθησε όλους να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες: «Ποτέ μην αφήνεις κάποιον άλλον να καθορίζει ποιος είσαι».

Μεγαλώνοντας, η οικογένεια είχε μια φυσιολογική ζωή, είπε η Rometty. Αυτό άλλαξε όταν εκείνη ήταν 15 ετών και ο πατέρας της, η κύρια πηγή εισοδήματος, έφυγε. «Μας άφησε χωρίς τίποτα, χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς χρήματα», είπε.

Η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει, και να ζήσει με κουπόνια τροφίμων και κρατική βοήθεια. Η μητέρα της -η οποία δεν είχε δουλειά εκείνη την εποχή, όπως δήλωσε η Rometty στο Horatio Alger Association το 2016- κατάφερε να βρει δουλειά σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Η μητέρα της δεν άφησε ποτέ τις συνθήκες να «καθορίσουν το μέλλον της ως θύμα», δήλωσε η Rometty την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Αυτή η ιδέα της σκληρής δουλειάς, αυτή η ιδέα του δρόμου προς τα εμπρός, αυτή η ιδέα του… να ορίζεις μόνο τον εαυτό σου θα γινόταν ο πυρήνας του ποια θα ήμουν με την πάροδο του χρόνου».

Πώς οι αντιξοότητες μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία

Για τα τέσσερα αδέλφια, το να βλέπουν τον αγώνα και τη θέληση της μητέρας τους, τους έδωσε δύναμη να εργάζονται σκληρά, να παραπονιούνται λιγότερο και να «εργάζονται συνεχώς για λύσεις», δήλωσε η Rometty. Αναφέρθηκε σε ένα απόσπασμα από τη συγγραφέα μπεστ σέλερ και ερευνήτρια ηγεσίας Brené Brown, το οποίο τη βοήθησε να βάλει την εμπειρία σε προοπτική και για την ίδια ως ενήλικη.

«Είπε ότι αυτό για το οποίο ανησυχεί σήμερα είναι οι γονείς που θέλουν να διορθώσουν τα πάντα για τα παιδιά τους, αντί να τα αφήνουν να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες», δήλωσε η Rometty. «Η μητέρα μου δεν επέλεξε αυτές τις καταστάσεις, στις οποίες βρεθήκαμε, αλλά κάναμε το καλύτερο δυνατό… και ανέβασε τον πήχυ».

Δεν είναι η μόνη: Πολλές επιχειρηματικές προσωπικότητες έχουν συζητήσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πριν τελικά βρουν την επιτυχία. Η Oprah Winfrey, για παράδειγμα, έχει μιλήσει για το πώς μεγάλωσε στο Μισισιπή χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Mark Cuban κοιμόταν στο πάτωμα και χρησιμοποιούσε τις «βρόμικες» πετσέτες του Motel 6 στα 20 του χρόνια, ενώ προσπαθούσε να ξεκινήσει την πρώτη του startup, την MicroSolutions, όπως είπε σε ένα πάνελ του SXSW νωρίτερα φέτος.

Όλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια και ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε αυτά είναι αυτός που καθορίζει το πόσο επιτυχημένος θα γίνετε, σύμφωνα με την Christine Carter, κοινωνιολόγο και αντιπρόεδρο της επιστήμης μετασχηματισμού στην BetterUp.

«Οι σωστοί επαγγελματίες μετατρέπουν τις αντιξοότητες σε επιτυχία», έγραψε η Carter στο περιοδικό Greater Good του UC Berkeley το 2013. «Αν σκεφθούμε ότι οι αντιξοότητες στη ζωή είναι δεδομένες, η επιτυχία και η ευτυχία μας εξαρτώνται από την ικανότητά μας όχι απλώς να τις αντιμετωπίζουμε, αλλά να αναπτυσσόμαστε πραγματικά εξαιτίας τους».

Η Rometty συμφωνεί: Το να ξεπερνά τις δυσκολίες την έμαθε να είναι πιο αισιόδοξη και να σκέφτεται πιο μπροστά. «Μετά από αυτό, τίποτα δεν μου φάνηκε ποτέ πραγματικά κακό», είπε. «Πάντα ένιωθα ότι δεν υπάρχει κακό τέλος μετά από αυτό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

J.K. Rowling: Ξεκίνησε φτωχή, την απέρριψαν 12 φορές – Η συμβουλή της για την επιτυχία

Η «παγίδα» της υπερβολικής αυτοπεποίθησης στην επιχείρηση

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις στα 20 – Τι λέει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News