Σαν Σήμερα Πέμπτη 16/11/2023, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

J.K. Rowling: Ξεκίνησε φτωχή, την απέρριψαν 12 φορές – Η συμβουλή της για την επιτυχία

J.K. Rowling: Ξεκίνησε φτωχή, την απέρριψαν 12 φορές – Η συμβουλή της για την επιτυχία

16 Νοεμβρίου 2001

Πρεμιέρα κάνει στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος». Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της J.K. Rowling, η ταινία γίνεται μία από τις πιο κερδοφόρες όλων των εποχών. Η «βιομηχανία» του Χάρι Πότερ θα μετατρέψει την Rowling στην πιο καλοπληρωμένη συγγραφέα του κόσμου και θα κάνει τη γυναίκα που κάποτε ήταν «όσο φτωχή θα μπορούσε να είναι κάποια στη σύγχρονη Βρετανία, χωρίς να είναι άστεγη», δισεκατομμυριούχο. 

Το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία το 1997 και έφτασε στην αμερικανική αγορά τον επόμενο χρόνο. Παιδιά αλλά και μεγάλοι μαγεύτηκαν από την ιστορία του Χάρι και των φίλων του, του Ρον Ουέσλι και της Ερμιόνης Γκρέιντζερ καθώς και τις περιπέτειές τους στη Σχολή Μαγείας του Χόγκουαρτς. 

Η Rowling, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1965, σκέφτηκε την ιδέα για τον Χάρι Πότερ το 1990, σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο. 

Εκείνο το βράδυ άρχισε να γράφει το πρώτο βιβλίο, το οποίο και τελείωσε όταν ζούσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Μόνη μητέρα, δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα οικονομικά και πάλευε με την κατάθλιψη. 

Έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο που διήρκεσε μόλις 13 μήνες, μόνη της με ένα μωρό, χωρίς δουλειά και άφραγκη, η Rowling παραδέχεται ότι σκέφτηκε ακόμα και την αυτοκτονία. Επιβίωνε κυρίως με επιδόματα και περνούσε τις μέρες της σε καφέ, γράφοντας τον Χάρι Πότερ, καθώς η κόρη της,  Jessica, κοιμόταν δίπλα της στο καρότσι.

Όταν ολοκλήρωσε το βιβλίο, το χειρόγραφό της απορρίφθηκε από πολλούς εκδοτικούς οίκους αρχικά, πριν να κλείσει συμφωνία για την έκδοσή του από την Bloomsbury Publishing τον Αύγουστο του 1996. 

Ο εκδοτικός οίκος της ζήτησε να αλλάξει το όνομά της από Joan Rowling σε J.K. Rowling, προσθέτοντας το «Κ» από το όνομα της γιαγιάς της, καθώς έτσι θα «έκρυβε» το γεγονός ότι είναι γυναίκα. Τα βιβλία από γυναίκες συγγραφείς είναι λιγότερο ελκυστικά στο κοινό στο οποίο στόχευε, δηλαδή τα νεαρά αγόρια, ήταν το σκεπτικό.

Η Rowling έγραψε συνολικά επτά βιβλία Χάρι Πότερ, όλα έγιναν best sellers παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από 400 εκατ. αντίτυπα. Έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. 

Από τα βιβλία προέκυψε μία σειρά από ταινίες, video games και εμπορεύματα κάθε είδους, που έκαναν την συγγραφέα μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τους Sunday Times, η περιουσία της υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια.  

Το καλύτερο πράγμα που κέρδισε από τα πλούτη της, όπως λέει η ίδια, είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί πια. «Δεν έχω ξεχάσει την αίσθηση του να ανησυχείς εάν θα έχεις αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Το να μην χρειάζεται να το σκέφτομαι αυτό πια είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια στον κόσμο».

Πέτυχε σπάζοντας τους κανόνες 

Μιλώντας για το μυστικό της επιτυχίας της, η J.K. Rowling έχει πει: «Η αλήθεια είναι ότι βρήκα την επιτυχία παραπατώντας προς μία κατεύθυνση που οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι αδιέξοδη, σπάζοντας όλους τους κανόνες της δεκαετίας του 1990 για τα παιδικά βιβλία στη διαδικασία». Όπως εξήγησε, την εποχή εκείνη «οι αρσενικοί πρωταγωνιστές δεν ήταν της μόδας. Τα οικοτροφεία ήταν ανάθεμα. Κανένα παιδικό βιβλίο δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 45.000 λέξεις».

Για αυτό και η συγγραφέας συστήνει σε όσους αναζητούν την επιτυχία να ξεχάσουν τις προσταγές και τους κανόνες και να εστιάσουν στην πειθαρχία, την ανθεκτικότητα, την ταπεινότητα και την ανεξαρτησία.

«Ο φόβος της αποτυχίας είναι ο πιο στενάχωρος λόγος που υπάρχει για να μην κάνεις αυτό για το οποίο ήσουν προορισμένος», λέει η Rowling.

«Εγώ βρήκα τελικά το θάρρος να αρχίσω να στέλνω το πρώτο μου βιβλίο σε ατζέντηδες και εκδοτικούς οίκους σε μία εποχή που ένιωθα σαν μια εξόφθαλμη αποτυχία. Μόνο τότε αποφάσισα ότι θα προσπαθούσα αυτό το ένα πράγμα που πάντα υποψιαζόμουν ότι μπορούσα να κάνω. Και εάν δεν δούλευε, είχα αντιμετωπίσει και χειρότερα, θα επιβίωνα».

Έτσι, αφότου 12 εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν το πρώτο της βιβλίο, εκείνη καρφίτσωσε την πρώτη επιστολή απόρριψης στον τοίχο της κουζίνας της, για να της δίνει κίνητρο.

Για να ξεπεράσει κανείς τον φόβο της αποτυχίας, η συμβουλή της Rowling είναι να αποδεχθεί ότι η δουλειά του πιθανότατα δεν θα είναι τέλεια. «Στο γράψιμο, όπως και στη ζωή, η δουλειά σου είναι να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, να βελτιώσεις τις προσωπικές σου αδυναμίες όπου είναι δυνατόν, να μάθεις όσο περισσότερα μπορείς και να αποδεχτείς ότι τα τέλεια έργα είναι μόνο λίγο λιγότερο σπάνια από τους τέλειους ανθρώπους».

«Τελικά, δεν θα προτιμούσες να είσαι ο  άνθρωπος που πράγματι τελείωσε το project που πάντα ονειρευόταν, αντί για εκείνον που πάντα λέει ότι θα ήθελε να το κάνει;».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Andy Warhol: Το να βγάζεις χρήματα είναι τέχνη – Πώς ο πρώτος influencer έβγαλε 100 εκατ. δολάρια

Ζήσε σαν φτωχός με πολλά λεφτά: Τι μας έμαθε ο Πάμπλο Πικάσο για το χρήμα και την ευτυχία

Το έγκλημα που έκανε τη Μόνα Λίζα διάσημη σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News