Σαν Σήμερα Πέμπτη 15/12/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο «κατεψυγμένος» Walt Disney θα επιστρέψει στη ζωή

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο «κατεψυγμένος» Walt Disney θα επιστρέψει στη ζωή

15 Δεκεμβρίου 1966

Πεθαίνει, από επιπλοκές του καρκίνου στους πνεύμονες, ο θρύλος των κινουμένων σχεδίων, Walt Disney. Μανιώδης καπνιστής, τελείωνε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Όταν πέθανε, ήταν 65 ετών.

Ο δημιουργός του Mickey Mouse και του Donald Duck ζει μέχρι σήμερα μέσω της κληρονομιάς του, αφού άφησε πίσω του τις πολυαγαπημένες ταινίες και τα δημοφιλή θεματικά πάρκα, στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του. Όμως σύμφωνα με τις φήμες που δεν λένε να σταματήσουν να κυκλοφορούν όλα αυτά τα χρόνια, ο Walt Disney «ζει» με την πιο κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Ο θρύλος θέλει το σώμα του να έχει καταψυχθεί με τη μέθοδο της κρυογονικής. Σύμφωνα με μία –κάπως ανατριχιαστική- εκδοχή του μύθου, το παγωμένο σώμα του είναι θαμμένο κάτω από το τρενάκι των Πειρατών της Καραϊβικής στην Disneyland της Καλιφόρνια. Εκεί, περιμένει τη μέρα που η ιατρική τεχνολογία θα έχει προοδεύσει τόσο, ώστε να φέρει τον θρυλικό δημιουργό ξανά στη ζωή.

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο «κατεψυγμένος» Walt Disney θα επιστρέψει στη ζωή-1
φωτ.: AP

Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η φήμη. Στις αρχές του 1967, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Disney, ένας δημοσιογράφος της ταμπλόιντ εφημερίδας The National Spotlite ισχυρίστηκε ότι είχε «τρυπώσει» στο νοσοκομείο St. Joseph’s στο Μπέρμπανγκ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα στούντιο της Disney. Εκεί νοσηλεύτηκε ο μεγιστάνας των καρτούν στα τελευταία του. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ο δημοσιογράφος μεταμφιέστηκε σε νοσοκόμο, μπήκε στα κρυφά σε μία αποθήκη και είδε τον πεθαμένο Disney μέσα σε έναν μεταλλικό κύλινδρο κρυογονικής.

Κάποιοι πήγαν την ιστορία ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι αυτός ο ειδικός θάλαμος είναι θαμμένος στην Disneyland.

Το 1969, το γαλλικό περιοδικό Ici Paris έγραψε για τη φήμη και αργότερα, το αμερικανικό έντυπο The National Tattler προέβλεψε ότι ο Disney θα  έβγαινε από την… κατάψυξη το 1975.

Με τα χρόνια, η φαινομενικά εξωφρενική φήμη άρχισε να εξαπλώνεται. Βοήθησε βέβαια η μυστικότητα που τηρήθηκε γύρω από τον θάνατο και την ταφή του Disney. Σύμφωνα με τον θρύλο, η είδηση του θανάτου του καθυστέρησε σκόπιμα να δοθεί στη δημοσιότητα, για να έχουν τον χρόνο οι ειδικοί να παγώσουν το σώμα του. Η ακριβής τοποθεσία της ταφής του έχει κρατηθεί μυστική για να μην βγει η αλήθεια στο ίντερνετ, συνεχίζει η θεωρία.

Οι φήμες φούντωσαν πέρυσι, με τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τον θάνατό του, καθώς σελίδες του Facebook έγραφαν ότι το σώμα του επρόκειτο να αποψυχθεί στις 15 Δεκεμβρίου του 2021.

Ασφαλώς, ο Walt Disney ήταν φαν της επιστημονικής φαντασίας και περίμενε με ανυπομονησία τις μελλοντικές κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Είχε δημιουργήσει το EPCOT, ή «Experimental Prototype Community of Tomorrow», με στόχο να δείξει πώς θα ζούσαν, θα εργάζονταν και θα επιβίωναν οι Αμερικανοί στο μέλλον.

Και η τελευταία ταινία που γύρισε σίγουρα έριξε λάδι στη φωτιά των φημών. Καθώς αισθανόταν ότι το τέλος του ήταν κοντά, ο Disney ζήτησε να γράψουν οι κάμερες, καθώς απευθυνόταν στους επικεφαλής των τμημάτων του για μία τελευταία φορά. Καθισμένος στο διάσημο γραφείο του, όπως ακριβώς έκανε στην τηλεοπτική εκπομπή του που έπαιζε κάθε Κυριακή απόγευμα, και χαμογελώντας, κοίταξε στα μάτια τον καθένα από τους συναδέλφους του. Στη συνέχεια, τους εξήγησε τι περιμένει από αυτούς στο μέλλον καθώς και ότι ήλπιζε να τους ξαναδεί σύντομα.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απόδειξη ότι ο Disney έχει πράγματι «παγώσει» και περιμένει να αποψυχθεί. Αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί με την κατάρριψη του μύθου. Όμως το πιο πειστικό επιχείρημα μάλλον έρχεται από την κόρη του, Diane, η οποία έγραψε το 1972: Δεν είναι καθόλου αλήθεια ότι ο πατέρας μου, Walt Disney, επιθυμούσε να καταψυχθεί. Αμφιβάλλω ότι ο πατέρας μου είχε ακούσει ποτέ για την κρυογονική.

Στην πραγματικότητα, ο Disney αποτεφρώθηκε δύο ημέρες μετά τον θάνατό του και η τεφροδόχος του τοποθετήθηκε στο οικογενειακό μαυσωλείο στο νεκροταφείο Forrest Lawn του Γκλεντέιλ της Καλιφόρνια. Ήταν μια μικρή τελετή στην οποία παρευρέθηκαν μόνο η σύζυγός του Lillian, οι κόρες του με τους συζύγους και τα παιδιά τους.

Όπως όλα δείχνουν, ο θρύλος γύρω από τον θάνατο του Walt Disney αντανακλά την ελπίδα του κόσμου ότι μια μέρα, η μαγεία του μεγάλου αυτού δημιουργού θα επιστρέψει ανάμεσά μας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια

Ο μεγαλύτερος πωλητής στην ιστορία του marketing: Διασημότερος και από τον Άγιο Βασίλη

Μίκυ Μάους: Πώς έσωσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και ποιος θέλει σήμερα να τον κλέψει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News