Business & Finance Τετάρτη 26/01/2022, 09:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια

Πόσο κοστίζει μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή; Η Alcor Life Extension Foundation, μια εταιρεία κρυονικής στο Σκοτσντέιλ της Αριζόνα, καταψύχει  ολόκληρο το σώμα για 220.000 δολάρια ή μόνο τον εγκέφαλο για 80.000 δολάρια. 

Τα σώματα αυτά θα διατηρηθούν σε βαθιά κατάψυξη για δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες, με την ελπίδα ότι μία μέρα, η ανθρωπότητα θα έχει την τεχνολογία για να τα φέρει ξανά στη ζωή. 

Η Alcor ιδρύθηκε από την Linda και τον Fred Chamberlain το 1972, λίγο αφότου το ζευγάρι γνωρίστηκε σε ένα συνέδριο κρυονικής. Τον καιρό εκείνο, η Linda ήταν φοιτήτρια και ο Fred δούλευε ως μηχανικός της NASA. 

«Στόχος μας ήταν να ιδρύσουμε έναν οργανισμό που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους δώσει μια ευκαιρία να ανακτήσουν την υγεία και τη λειτουργικότητά τους», είπε η Linda Chamberlain στο CNET. «Εάν γνωρίζαμε πόσο δύσκολο θα ήταν, ίσως να μην το είχαμε προσπαθήσει. Αλλά όταν ξεκινάς κάτι που έχει να κάνει με τη διάσωση ζωών, δεν μπορείς να τα παρατήσεις».  

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια-1
φωτ.: Alcor 

Η Alcor διατηρεί τα σώματα μειώνοντας αργά τη θερμοκρασία τους και στη συνέχεια τα αποθηκεύει σε τεράστιες δεξαμενές με υγρό άζωτο στους -19 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, τα σώματα αποθηκεύονται ανάποδα, ώστε το κεφάλι να είναι προστατευμένο στην περίπτωση κάποιας διαρροής. 

Αφότου το σώμα παγώσει, το αίμα αντικαθίσταται με ένα ειδικό υγρό προστασίας που αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων. 

Βέβαια, πολλοί θεωρούν ότι η βιομηχανία της κρυονικής είναι μια ψευδο-επιστήμη ή ακόμα και απάτη. 

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια-2
φωτ.: Alcor 

Ένα από τα σώματα στις εγκαταστάσεις της Alcor είναι αυτό της Matheryn Naovaratpong, την οποία η οικογένειά της αποκαλούσε Einz. Η Einz πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2015, πριν κλείσει τα τρία της χρόνια. 

Οι γονείς της, Nareerat και Sahatorn από την Ταϊλάνδη, επέλεξαν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο της κόρης τους. 

Η Einz έκανε 10 χειρουργεία, 12 γύρους χημειοθεραπείας και 20 γύρους ακτινοβολιών, όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τον καρκίνο. Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε ελπίδα για την κόρη του, ο Sahatorn άρχισε να ερευνά την κρυονική, με την ελπίδα να της δώσει μια νέα ζωή στο μέλλον. 

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια-3
φωτ.: Alcor 

«Πέρασα μήνες προσπαθώντας να πείσω τη σύζυγό μου, ώσπου τελικά συμφώνησε», λέει. 

Το ζευγάρι άρχισε να γυρίζει βίντεο, τα οποία ελπίζει ότι η κόρη του θα μπορέσει να δει στο μέλλον.  Και εν τω μεταξύ, μία ομάδα από την  Alcor ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη, περιμένοντας τον θάνατο της Einz.

Για να επιτύχει η κρυονική, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο η διαδικασία της ψύξης να αρχίσει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που η καρδιά θα σταματήσει να χτυπά. 

Η οικογένεια της Einz παρακολούθησε καθώς η ομάδα της Alcor κατέβασε τη θερμοκρασία του σώματός της. Μετά, μεταφέρθηκε στην Αριζόνα. «Της είπα, έλα πίσω για να γίνεις και πάλι η κόρη μου. Η μαμάκα σε αγαπά πάρα πολύ», λέει η Nareerat.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επανέλθουν τα σώματα που έχουν καταψυχθεί. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η ίδια η διαδικασία της κατάψυξης προκαλεί εκτεταμένη ζημιά, καταστρέφοντας τα κύτταρα και τους ιστούς. 

Ακόμα και εάν η τεχνολογία δούλευε, είναι αμφίβολο εάν το άτομο θα είχε τη μνήμη του. Ο Dennis Kowalski, του Cryonics Institute του Μίσιγκαν έχει πει ότι «θα μπορούσες να είσαι όπως ακριβώς είσαι, αλλά χωρίς τη μνήμη σου, χωρίς το ίδιο μυαλό. Σαν ένας κλώνος σου». 

Το 2016, επιστήμονες μπόρεσαν να διατηρήσουν επιτυχώς με κρυονική τον εγκέφαλο ενός κουνελιού. Όταν τον ξεπάγωσαν, διαπίστωσαν ότι παρά τον νεκρό ιστό, οι συνδέσεις του εγκεφάλου είχαν διατηρηθεί. Όμως, δεν επιχείρησαν να επαναφέρουν το κουνέλι. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Alcor έχει καταψύξει 189 «ασθενείς», όπως τους ονομάζει, αφού δεν θεωρεί ότι είναι ουσιαστικά νεκροί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNET, Sun 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News