Σαν Σήμερα Δευτέρα 10/10/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνδρας από ατσάλι και η κατάρα του Superman

Ο άνδρας από ατσάλι και η κατάρα του Superman

10 Οκτωβρίου 2004

Πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο ηθοποιός Κρίστοφερ Ριβ, που έγινε διάσημος από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις ταινίες Superman. Ο Ριβ, που έμεινε παράλυτος έπειτα από ατύχημα που είχε με το άλογό του το 1995, υπήρξε βασικός υπέρμαχος της έρευνας για τους τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

Ο Κρίστοφερ Ριβ γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1952 στη Νέα Υόρκη και αποφοίτησε από το Cornell University και το Juilliard School. Έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway το 1976 με το «A Matter of Gravity». Όμως, έγινε διάσημος αφότου επελέγη ανάμεσα σε 200 ηθοποιούς για να παίξει τον Superman, το 1978.

Στην πραγματικότητα, ο σκηνοθέτης και οι παραγωγοί της ταινίας έψαχναν τον κατάλληλο ηθοποιό για να παίξει τον ρόλο για τρία χρόνια. Και τελικά κατέληξαν στον Ριβ μόλις 35 ημέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Ο άνδρας από ατσάλι και η κατάρα του Superman-1
φωτ.: AP

Μάλιστα, ο ηθοποιός είχε τις αμφιβολίες του: Είχε το ύψος (ήταν 1,93), αλλά φοβόταν ότι ήταν πολύ αδύνατος! Οι παραγωγοί του πρότειναν να φορέσει ψεύτικους μύες κάτω από το κοστούμι του, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Αντίθετα, ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης, με  οποίο πρόσθεσε 14 κιλά στο 86 κιλών σώμα του. Μάλιστα, επειδή προπονούνταν συνεχώς σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, χρειάστηκε να ξαναγυρίσουν μερικές από τις αρχικές σκηνές, καθώς το σώμα του είχε αλλάξει τόσο ώστε δεν ταίριαζε με τα μετέπειτα πλάνα.

Με το που βγήκε η πρώτη ταινία, ο Ριβ έγινε ένας σούπερ-σταρ μέσα σε ένα βράδυ.

Παρότι υποδύθηκε τον υπερ-ήρωα σε άλλες τρεις ταινίες, ήταν αποφασισμένος να «γλιτώσει από την κάπα», καθώς δεν ήθελε να συνδεθεί στη συνείδηση των θεατών μόνο με έναν ρόλο. Έτσι, έπαιξε σε μια σειρά από άλλες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Όμως, στις 27 Μαΐου του 1995, η ζωή του έμελλε να αλλάξει για πάντα. Ο Ριβ ήταν ένας καταξιωμένος ιππέας και εκείνη την ημέρα έπαιρνε μέρος σε έναν ιππικό αγώνα.

Ο άνδρας από ατσάλι και η κατάρα του Superman-2
φωτ.: AP

Καβαλώντας το άλογό του, τον Μπακ, πήδηξαν τα δύο πρώτα εμπόδια, όμως όταν  το άλογο έφτασε στο τρίτο εμπόδιο, αρνήθηκε να πηδήξει και ξαφνικά σταμάτησε.

Ο Ριβ πετάχτηκε από το άλογο. Καθώς τα χέρια του μπερδεύτηκαν στα ηνία, προσγειώθηκε με το κεφάλι. Από την πτώση, έσπασε τους δύο άνω σπονδύλους στη σπονδυλική του στήλη του, κάτι που σήμαινε ότι το κρανίο και η σπονδυλική του στήλη δεν ήταν πια συνδεδεμένα.

Ο ηθοποιός παρέμεινε στην εντατική για πέντε εβδομάδες καθώς αντιμετώπισε αρκετές επιπλοκές που απειλούσαν τη ζωή του.

Όταν ανάρρωσε, οι γιατροί του είπαν ότι ο τραυματισμός του είχε προκαλέσει παράλυση από τους ώμους και κάτω. Είχε χάσει την αίσθηση στο 90% του σώματός του και δεν μπορούσε πλέον να αναπνεύσει μόνος του.

Τα επόμενα χρόνια, ο Κρίστοφερ Ριβ μιλούσε δημόσια για την επιθυμία του να περπατήσει ξανά μέχρι τα 50α γενέθλιά του.

Αυτές οι δημόσιες δηλώσεις του δεν άρεσαν πάντα στους γιατρούς, τους επιστήμονες και τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες, καθώς θεωρούσαν ότι δημιουργούσε ψεύτικες ελπίδες για άλλους που είχαν τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό.

Παρόλα αυτά, ο Ριβ έκανε κάποια πρόοδο. Ενώ δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να περπατήσει, ανέκτησε κάποια κίνηση στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του, μπορούσε να αισθανθεί ένα τσίμπημα καρφίτσας οπουδήποτε στο σώμα του και να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ζεστού και κρύου.

Μετά το ατύχημά του, ο Ριβ υπερασπίστηκε την ανάγκη ερευνών για τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Ο άνδρας από ατσάλι και η κατάρα του Superman-3
φωτ.: AP

Εργάστηκε επίσης ακούραστα για την προώθηση της ιατρικής προόδου, ειδικά για την αμφιλεγόμενη έρευνα για τα βλαστοκύτταρα. Η ελπίδα του ήταν ότι μια μέρα θα έβρισκαν μια θεραπεία για την παράλυση και άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

«Όταν ο Τζον Κένεντι υποσχέθηκε ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 θα στείλουμε έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, όλοι, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων, κούνησαν το κεφάλι τους με απογοήτευση. Αλλά το κάναμε. Μπορούμε να θεραπεύσουμε και τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, αν υπάρχει η θέληση. Ό,τι ήταν δυνατό στο διάστημα είναι δυνατό στο μέσα μας», είχε πει στο περιοδικό Time.

Το ίδρυμά του, Christopher & Dana Reeve, έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες.

Η κατάρα του Superman

Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας, ο Κρίστοφερ Ριβ υπήρξε ένα ακόμα θύμα της κατάρας του Superman, καθώς αρκετοί ηθοποιοί που έπαιξαν τον ρόλο του υπερ-ήρωα πέθαναν με απροσδόκητους τρόπους, βρέθηκαν σε ατυχήματα ή βίωσαν κακοτυχία.

Λέγεται ότι η κατάρα είναι πλέον τόσο διάσημη, ώστε οι παραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν ηθοποιούς για να παίξουν τον ρόλο του Superman.

Η περίπτωση του Κρίστοφερ Ριβ είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της θεωρίας συνωμοσίας, όμως πολλοί θυμίζουν και τον τραγικό, όσο και αμφιλεγόμενο θάνατο του Τζορτζ Ριβς. Ο Ριβς έπαιξε τον Superman στην τηλεόραση, αλλά λίγες μέρες πριν παντρευτεί, πέθανε από πυροβολισμό. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, αλλά πολλοί πιστεύουν μέχρι και σήμερα ότι ο ηθοποιός δολοφονήθηκε ή υπήρξε το θύμα κάποιου τυχαίου πυροβολισμού.

Ο Μάρλον Μπράντο, που έπαιξε τον Jor-El στον Superman του 1978, πέθανε τρεις μήνες μετά τον Κρίστοφερ Ριβ, έχοντας χτυπηθεί από μια οικογενειακή τραγωδία. Ο γιος του, Κρίστιαν, πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία του συντρόφου της αδερφής του, Σεγιέν. Έναν μήνα μετά τον θάνατο του συντρόφου της, η Σεγιέν γέννησε το παιδί τους, την επιμέλεια του οποίου έχασε αφότου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Το κορίτσι αυτοκτόνησε το 1995, σε ηλικία 25 ετών.

Κακοτυχίες και ατυχήματα συνέβησαν επίσης σε διάφορα άτομα που εμπλέκονται στις ταινίες Superman, με αποτέλεσμα ο μύθος για τη σχετική κατάρα να επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;

Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια: Ποια εταιρεία έκανε τον Forrest Gump δισεκατομμυριούχο

Τα μυστικά της Disney αποκαλύπτονται: Γιατί ο Ντόναλντ Ντακ είναι πάντα θυμωμένος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News