BUSINESS & FINANCE

Ξεκινά άμεσα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

Ξεκινά άμεσα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

Την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα σηµατοδοτεί η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσµάτων του οµίλου, βάσει των οποίων τα κέρδη µετά από φόρους στο 9µηνο ανήλθαν σε 791 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε ετήσια βάση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού 20% (±5%) θα ανοίξει την επόµενη εβδοµάδα, µετά την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» ήδη για την Alpha Bank. Η διάθεση θα γίνει µέσω βιβλίου προσφορών (accelerated book building), που θα διαρκέσει έως δύο µέρες. Εντός της εβδοµάδας η JP Morgan, που ενεργεί ως σύµβουλος του Ταµείου, αναµένεται να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών µε επενδυτές και να οριστικοποιήσει το ποσοστό που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Η ισχυρή κερδοφορία και η υψηλή κεφαλαιακή βάση, που οδήγησε σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20,8% το γ΄ τρίµηνο αποτελούν, σύµφωνα µε τους αναλυτές, τα ισχυρά σηµεία της τράπεζας, ανεβάζοντας την τιµή στόχο µεταξύ 7,10 και 7,50 ευρώ ανά µετοχή (χθες η µετοχή έκλεισε στα 5,5 ευρώ). Μιλώντας στο πλαίσιο των αναλυτών για τα αποτελέσµατα 9µήνου, ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επισήµανε ότι το πλεόνασµα κεφαλαίου προσφέρει στην Εθνική Τράπεζα στρατηγική ευελιξίας, συµπεριλαµβανοµένης της µελλοντικής διανοµής κεφαλαίου στους µετόχους το 2024 σε ποσοστό 30% της κερδοφορίας του 2023 και προοπτικής περαιτέρω ανόδου τα επόµενα χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά σηµείωσε, «το πλεόνασµα κεφαλαίου είναι εδώ», εξηγώντας ότι προσφέρει άνεση στην οργανική ανάπτυξη της τράπεζας, ενώ στο τραπέζι παραµένει και το πρόγραµµα επαναγοράς µετοχών.

Με βάση τα αποτελέσµατα 9µήνου, τα οργανικά κέρδη µετά από φόρους ανήλθαν σε 829 εκατ. από 266 εκατ. το αντίστοιχο διάστηµα του 2022. Ως αποτέλεσµα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 60 µονάδες βάσης σε τριµηνιαία βάση και ανήλθε σε 17,9% το γ΄ τρίµηνο 2023, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαµορφώθηκε σε 20,3%, αυξηµένος κατά 200 µονάδες βάσης σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο. Η υψηλή κερδοφορία τροφοδοτήθηκε από τα καθαρά έσοδα τόκων που αυξήθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση, στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το γ΄ τρίµηνο αυξήθηκαν κατά 6% και ανήλθαν σε 563 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική τάση θα διατηρηθεί και το δ΄ τρίµηνο του έτους και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της διοίκησης η αύξηση δανείων θα συνεχιστεί το 2024, µε προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης µε βάση τα επενδυτικά σχέδια που έχει στο πλάνο η τράπεζα. Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα 9µήνου, η πιστωτική επέκταση σηµείωσε αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Οι εκταµιεύσεις ενισχύθηκαν κατά 40% σε τριµηνιαία βάση, σε 1,9 δισ. ευρώ το γ΄ τρίµηνο 2023, προερχόµενες κυρίως από µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία και τη χρηµατοδότηση µεγάλων έργων (project finance) και το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούµενων δανείων στην Ελλάδα διαµορφώθηκε στα 28 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση επιχειρηµατικών δανείων. Η ζήτηση για νέες χρηµατοδοτήσεις θα συνεχιστεί, στηριζόµενη στα υψηλά επιχειρηµατικά κέρδη που ανήλθαν σε υψηλό 11ετίας, σηµείωσε ο κ. Μυλωνάς, ενώ σχετικά αισιόδοξες είναι και οι εκτιµήσεις της διοίκησης για τη λιανική τραπεζική και τη στεγαστική πίστη, που εκτιµάται ότι θα ανακάµψει το επόµενο έτος.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου βελτιώθηκε, µε τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια προ προβλέψεων να µειώνονται κατά 600 εκατ. ευρώ σε 1,1 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσµα, ο δείκτης µη εξυπηρετούµενων δανείων στην Ελλάδα µειώθηκε στο 3,6% το γ΄ τρίµηνο 2023 έναντι 5,3% το προηγούµενο τρίµηνο, µε τον δείκτη κάλυψης από σωρευµένες προβλέψεις να ενισχύεται στο 93,5%.

Διαβάστε επίσης: 

Μυλωνάς (Εθνική): Πώς θα αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα κεφαλαίων

ΕΤΕ: Οργανικά κέρδη μετά φόρων 0,9 δισ. στο εννεάμηνο

ΚΕΠΕ: Ο τελικός «λογαριασμός» της διάσωσης των τραπεζών από το ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News