BUSINESS & FINANCE

Πρώτο βήμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική – Θα διαθέσει 15% έως 25%

Πρώτο βήμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική – Θα διαθέσει 15% έως 25%

Ποσοστό από 15% έως 25% της Εθνικής Τράπεζας θα διαθέσει το ΤΧΣ με βάση την κυβερνητική απόφαση για συνέχιση –μετά την επαναγορά τού 1,4% από τη Eurobank– της διαδικασίας απεμπλοκής του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, με τη σκυτάλη να παίρνει η ΕΤΕ, στην οποία το Ταμείο διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό, που διαμορφώνεται στο 40,39%.

Το τελικό ποσοστό που θα διατεθεί θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στις αγορές κατά τη στιγμή του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών, που τοποθετείται έως τα μέσα Νοεμβρίου. Τις συνθήκες αυτές καλείται να διερευνήσει η Jpmorgan, που έχει επιλεγεί ως σύμβουλος του Ταμείου για την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, με τη διάθεση κατ’ αρχήν ποσοστού 20% και δυνατότητα το ποσοστό αυτό να κινηθεί μεταξύ ±5%, δηλαδή από 15% έως και 25%. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο το βιβλίο προσφορών να ανοίξει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός του πρώτου 10ημέρου του Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο ακόμη η ακριβής ημερομηνία να έχει ανακοινωθεί. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ σε συνεργασία με τον σύμβουλο εξετάζει τη δυνατότητα η διαδικασία να περιλαμβάνει διεθνή και ελληνική προσφορά με στόχο ένα ποσοστό να διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα κατά το πρότυπο που ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2021. Εννοείται ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από τη διεθνή προσφορά. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται σφιχτό, καθώς έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης –δεν ταυτίζεται με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που είναι η Jpmorgan–, να έχει εκδοθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο και να έχει καθοριστεί ο στόχος για την κατανομή των μετοχών (target allocation).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θεωρείται κρίσιμη αφενός γιατί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τη δημοσιοποίησή τους –πρόκειται για νομική υποχρέωση– και αφετέρου γιατί η αγορά έχει προεξοφλήσει την περαιτέρω βελτίωσή τους και την επίτευξη των στόχων που η διοίκηση της Εθνικής είχε θέσει κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου. Με βάση τις ανακοινώσεις, τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν πάνω από 1,10 ευρώ το 2023 έως και το 2025, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί πάνω από 15% το 2023 και πάνω από 13% το 2025. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών προδιαγράφεται υψηλό, όπως αποτυπώνεται στα roadshows που η διοίκηση της ΕΤΕ πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα. Σύμβουλος για τη διάθεση των μετοχών από την πλευρά της τράπεζας έχει οριστεί η Morgan Stanley.

Η αποεπένδυση του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας φθάνει τα 4,98 δισ. ευρώ. Ζητούμενο είναι η διαμόρφωση της τιμής με βάση την πορεία της μετοχής το τελευταίο 3μηνο που έχει υποστεί πτώση κατά 10,8%, ακολουθώντας την πτώση του τραπεζικού δείκτη (χθες η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,68% στα 5,440 ευρώ). Το ΤΧΣ έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στην ΕΤΕ 11,2 δισ. μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση Cocos. Αντίστοιχα έχει εισπράξει 2,4 δισ. ευρώ κυρίως από την αποπληρωμή του Cocos.

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Ενδιαφέρον από αξιόπιστους ξένους θεσμικούς για τις τράπεζες

Moody’s: 3-4 δισ. θα λάβει το ΤΧΣ για τα ποσοστά του στις τράπεζες

ΤΧΣ: Ολοκληρώθηκε η πώληση της συμμετοχής του στη Eurobank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News