BUSINESS & FINANCE

Μυλωνάς (Εθνική): Πώς θα αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα κεφαλαίων

Μυλωνάς (Εθνική): Πώς θα αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα κεφαλαίων

Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην Εθνική Τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους το 2024 σε ποσοστό 30% της κερδοφορίας του 2023, σημείωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών ο CEO του Ομίλου ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς.

«Το πλεόνασμα κεφαλαίου είναι εδώ», όπως σημείωσε, εξηγώντας ότι προσφέρει άνεση στην οργανική ανάπτυξη της Τράπεζας, ενώ στο τραπέζι παραμένει και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου ανήλθαν στα 791 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε ετήσια βάση, ενώ τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 829 εκατ. από 266 εκατ. το 9μηνο του 2022. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθε σε 17,9% το γ’ τρίμηνο 2023, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 20,3%, αυξημένος κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως σημείωσε αποτελεί ισχυρό σήμα για την οικονομία, που ανοίγει τον δρόμο για την εισροή κεφαλαίων που δεν επένδυαν μέχρι πρόσφατα στην χώρα. Σε ότι αφορά την Τράπεζα όφελος θα προκύψει από την ενδεχόμενη ελάφρυνση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (RWA) και τη μείωση του κόστους για την κάλυψη των υποχρεώσεων για κεφάλαια MREL. Ήδη πάντως με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου ο δείκτης MREL του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 24,5%, υπερβαίνοντας σημαντικά την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου του 2024 ύψους 22,7% και με βάση τον σχεδιασμό, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ή δύο εκδόσεις το 2024 κυρίως Tier II, ενώ εκτός σχεδιασμού είναι η έκδοση ΑΤ1 κεφαλαίων.

Να σημειωθεί επίσης ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της ΕΤΕ αναβαθμίστηκε κατά 2 βαθμίδες σε ‘Ba1’ από τον αξιολογικό οίκο Moody’s και σε ‘BB’ από τον οίκο Fitch τον Σεπτέμβριο 2023, αντανακλώντας τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, καθώς και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και της κερδοφορίας της Τράπεζας

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης η αύξηση δανείων θα συνεχιστεί το 2024 με προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης με βάση τα επενδυτικά σχέδια που έχει στον πλάνο η Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου, παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η πιστωτική επέκταση παρέμεινε υγιής, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση. Οι εκταμιεύσεις ενισχύθηκαν κατά 40% σε τριμηνιαία βάση σε 1,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2023, προερχόμενες
κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων (project finance) και το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 28 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων. Η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις θα συνεχιστεί στηριζόμενη στα υψηλά επιχειρηματικά κέρδη που ανήλθαν σε υψηλό 11ετίας. Σχετικά πιο αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη λιανική τραπεζική και την στεγαστική πίστη, που εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το επόμενο έτος.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, που ενισχύθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση και 6% σε τριμηνιαία βάση και σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ αναμένεται να κορυφωθούν το τέταρτο τρίμηνο του έτους πριν αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται από το 2024.

Διαβάστε επίσης:

ΕΤΕ: Οργανικά κέρδη μετά φόρων 0,9 δισ. στο εννεάμηνο

Μεγάλου: Επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων του 2023 – Ελκυστική για τους επενδυτές η Πειραιώς

Ψάλτης: Ισχυρά τα οφέλη της συνεργασίας UniCredit με Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News