Business & Finance Σάββατο 4/11/2023, 10:31
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Ικανό στις απαιτήσεις της 4ήμερης εργασίας άνω του 75% των εργαζομένων

ΗΠΑ: Ικανό στις απαιτήσεις της 4ήμερης εργασίας άνω του 75% των εργαζομένων

Καθώς οι νεότερες γενιές, ιδιαίτερα η Gen Z και οι Millenials, μεγαλώνουν και γίνονται ολοένα μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού, οι προσδοκίες από τους εργαζόμενους στο χώρο εργασίας αλλάζουν. Μια τέτοια αλλαγή είναι η αύξηση των απαιτήσεων για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.

Μεταξύ των εργαζομένων στις ΗΠΑ, πάνω από το 75% λένε ότι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τον τρέχοντα φόρτο εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες εργασίας παρά πέντε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Fiverr. Οι Millennials, που αποτελούν περίπου το 35% του σημερινού εργατικού δυναμικού, ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με το 87% να συμφωνεί.

Η Fiverr, διαδικτυακή αγορά εργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες, διεξήγαγε την έρευνα σε περισσότερους από 1.000 εργαζομένους παγκοσμίως τον Αύγουστο, περιγράφοντας τις αλλαγές και τις διαφορές μεταξύ των γενεών στις τάσεις στο χώρο εργασίας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, ενώ συνολικά οι νεότερες γενιές εργαζομένων απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας τους, προτιμούν τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις από την εξ αποστάσεως εργασία.

Αλλά οι τρέχουσες τάσεις στο χώρο εργασίας δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές τις αξίες. Ο ετήσιος Δείκτης Workplace της εταιρείας συμβούλων EY διαπίστωσε ότι, αν και η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει κερδίσει δημοτικότητα στο εξωτερικό, μέχρι πρόσφατα είχε ελάχιστη υιοθέτηση από τις εταιρείες των ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λένε οι εργαζόμενοι και σε αυτά που κάνουν οι εργοδότες», δήλωσε ο Michal Miller Levi, ανώτερος διευθυντής έρευνας αγοράς και πληροφοριών πελατών στο Fiverr.

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος αναφέρει ότι είναι παραγωγικός για 31 ώρες την εβδομάδα, που ισοδυναμεί περίπου με τέσσερις ημέρες εργασίας 9 έως 5. Με τους εργαζόμενους της Gen Z, ο αριθμός αυτός μειώνεται ακόμη και στις 29 ώρες την εβδομάδα.

Ο Miller Levi λέει ότι δεν οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι είναι τεμπέληδες, αλλά λόγω μιας αλλαγής αξίας στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θέλουν όλο και περισσότερο να αξιολογούνται όχι από τον αριθμό των ωρών που εργάζονται την εβδομάδα ή τον χρόνο που περνούν στο γραφείο, αλλά από το προϊόν και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα που παράγουν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ιστορικός Ben Hunnicutt χαρακτήρισε τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα «ιστορικό ατύχημα» και είπε ότι το τρέχον πρόγραμμα της εβδομάδας εργασίας μας δεν είναι πλέον οικονομική ανάγκη, αλλά έχει γίνει πολιτιστική αξία.

Αν και μια 5ήμερη εβδομάδα εργασίας εξακολουθεί να είναι φαινομενικά εδραιωμένη στην πολιτισμική μας κατανόηση της επαγγελματικής ζωής, οι εργαζόμενοι αναπτύσσονται όλο και περισσότερο από αυτήν. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Monster, 1 στους 3 εργαζομένους θα εγκατέλειπε την τρέχουσα εργασία του για μια 4ήμερη εργασία την εβδομάδα, με το 10% να λέει ότι θα ήταν εντάξει ακόμη και με περικοπή μισθού για αυτό.

Παρόμοια αποτίμηση παρατηρείται στην περίπτωση της εργασιακής ευελιξίας. Πάνω από 2 στους 5 Αμερικανούς εργαζόμενους αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο παραγωγικοί εκτός των κανονικών 9 έως 5 ωρών εργασίας. Πρόσφατη έρευνα της Flexjobs διαπίστωσε επίσης ότι το 21% των εργαζομένων ανέφερε τις άκαμπτες ώρες εργασίας ως τον κύριο λόγο που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Ο Miller Levi λέει ότι οι τάσεις των γενεών στις απαντήσεις είναι εντυπωσιακές. Η ευελιξία στις ώρες εκτιμάται περισσότερο από τους εργαζόμενους της Gen Z, με σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς να λένε ότι αισθάνονται πιο δημιουργικοί και εμπνέονται είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ.

Η συνολική επιθυμία για ευελιξία παίζει επίσης ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποφασίζουν μεταξύ εξ αποστάσεως και προσωπικής εργασίας. Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (76%) που θεωρεί ότι η τρέχουσα διευθέτηση εργασίας τους δεν ανταποκρίνεται στις ιδανικές προτιμήσεις τους είπε ότι ήταν επειδή τους ζητήθηκε να βρίσκονται στο γραφείο πιο συχνά απ΄ό,τι προτιμούσαν.

Αν και η γενιά Gen Z εκτιμά την ευελιξία, δεν αρέσει στους εργαζομένους της να εργάζονται από το σπίτι όπως άλλες γενιές – οι Baby Boomers προτιμούσαν περισσότερο την τηλεργασία με ποσοστό 40%, ακολουθούμενοι από τη γενιά Gen X (32%) και τη Millennials (29%).

«Οι εργαζόμενοι του Gen Z επιθυμούν να συναντούν ανθρώπους και να αλληλεπιδρούν προσωπικά, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι στο γραφείο», λέει ο Miller Levi. «Σχεδόν το ένα τρίτο προτιμά να εργάζεται σε δημόσιους χώρους, όπως καφετέριες, όπου μπορούν να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία τους».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Blackstone: Όσοι κάνουν τηλεργασία δεν εργάζονται τόσο σκληρά

Τα μυστικά της τηλεργασίας: Εργαζόμενοι κάνουν δύο δουλειές ταυτόχρονα 

Θέλετε να βρείτε δουλειά με τηλεργασία; Καλή τύχη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News