BUSINESS & FINANCE

Στα τρία σπάει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH

Στα τρία σπάει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH

Στην πώληση τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ με την επωνυμία Alphabet προχωρά η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Τα τρία χαρτοφυλάκια συγκροτούν ουσιαστικά το παλιό χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Αριάδνη που είχε βγει προς πώληση στην εκπνοή του 2021, αλλά η διαδικασία απέβη άκαρπη. Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό διαγωνισμό είχαν υποβληθεί δύο δεσμευτικές προσφορές από την κοινοπραξία Fortress/ Bain Capital/ Davidson Kempner και Ellington και παρά την συμμετοχή σημαντικών επενδυτών στην διαδικασία, σύμφωνα με την PQH καμία εκ των προσφορών που είχε υποβληθεί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.  

Τα τρία νέα χαρτοφυλάκια αποτελούνται από:

  • ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής, αξίας 1,4 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει οφειλές από 16.000 οφειλέτες
  • ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 2,1 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 7,1 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 3,1 δισ. ευρώ και οφειλέτες 6.500 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, δηλαδή μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές.
  • ένα χαρτοφυλάκιο με λίγες ή καθόλου εξασφαλίσεις και δάνεια συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ). Το πακέτο περιλαμβάνει οφειλές από 17.500 οφειλέτες.

Η διαδικασία του VDR αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα με στόχο έως τα τέλη του χρόνου να έχουν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης τοποθετείται στα μέσα του επόμενου έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγονος ο διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH

Προς πώληση 97.000 δάνεια από την PQH

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News