Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 08:03
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγονος ο διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH

Άγονος ο διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH

Άγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός από την PQH για την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», μετά την αξιολόγηση των προσφορών που κατατέθηκαν και οι οποίες αξιολογήθηκαν ως μη αποδεκτές. Στην απόφαση κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα με ενημέρωση, «τις εκθέσεις των επιμέρους εμπειρογνωμόνων συμβούλων, βάσει των οποίων καμία εκ των προσφορών δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

Στην τελική φάση του διαγωνισμού καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά είχαν προσέλθει οι Bain – Fortress – doValue υποβάλλοντας από κοινού με την Davidson Kempner – Cepal, καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Στελέχη της PQH σε ενημέρωση που παραχώρησαν χθες για την εξέλιξη του διαγωνισμού εξήγησαν ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπολείπονταν του επιδιωκόμενου τιμήματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε τεθεί στα 720 εκατ. ευρώ, ενώ δεν κάλυπταν ούτε τις τυπικές προδιαγραφές που είχε ορίσει ο εκκαθαριστής.

Στελέχη της Εταιρείας απέδωσαν την αποτυχία του διαγωνισμού στην πρωτοφανή γεωπολιτική κρίση που επιβάρυνε όπως σημείωσαν το μακροοικονομικό περιβάλλον, «δημιουργώντας πιέσεις και παρατεταμένη αβεβαιότητα στις αγορές». Έτσι και παρά το γεγονός ότι «η PQH, ανταποκρίθηκε με ταχύτητα στις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν και παρείχε στους επενδυτές τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να τους υποστηρίξει εν όψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών» κατέληξε στην απόφαση ότι οι δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της διαδικασίας και επομένως κρίθηκαν ως απαράδεκτες».

Υπενθυμίζεται ότι η εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το χαρτοφυλάκιο Ariadne αποτελείται από δάνεια επιχειρηματικής και λιανικής τραπεζικής, με και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, με λογιστικό υπόλοιπο 5,2 δισ. ευρώ και συνολική οφειλή 13,9 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως εξήγησαν στελέχη της Εταιρείας υπήρξε από την αρχή έντονο – κυρίως από διεθνείς επενδυτές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, το σύνολο των ενδιαφερομένων επενδυτών ενημερώθηκε αναλυτικά και με κάθε πρόσφορο τρόπο για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο διαγωνισμό. Από τη Morgan Stanley ενημερώθηκαν 30 επενδυτές εκ των οποίων 13 υπέβαλαν τα δικαιολογητικά και μπήκαν στο VDR. 

Το τίμημα των 720 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί ως κατώφλι, είχε προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και σύμφωνα με την PQH «δεν ήταν παράλογο». Εντούτοις θεωρήθηκε υπερβολικό από τους υποψήφιους επενδυτές σε συνδυασμό με την παλαιότητα αυτών των δανείων, που σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν έχουν μικρά περιθώρια ανακτησιμότητας.

Η τύχη του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 97.000 δάνεια και τα οποία συνοδεύονται από ακίνητα αξίας 7,4 δισ. ευρώ θα κριθεί στην διαχείριση που θα «επανέλθει» στην PQH στο πλαίσιο της σχετικής εντολής που έχει από την ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για μικρότερα όμως τμήματα χαρτοφυλακίου δανείων αυτή την φορά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News