BUSINESS & FINANCE

ΒΜΙ (Fitch): Το ρίσκο αυξάνεται στην περιφέρεια – Βαρίδι τα χρέη του Covid

ΒΜΙ (Fitch): Το ρίσκο αυξάνεται στην περιφέρεια – Βαρίδι τα χρέη του Covid

Ως ένδειξη της αυξανόμενης νευρικότητας των επενδυτών ερμηνεύει η BMI, που είναι μονάδα της Fitch Solutions, την απότομη διεύρυνση των spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Αν και τα spreads παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου, έχουν διευρυνθεί σημαντικά και οι λόγοι, σύμφωνα με τον οίκο, είναι αρκετοί.

Πρώτον, η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. από το 2024 θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικοποίηση των δαπανών, αφότου ακολούθησαν ιστορικά χαλαρή δημοσιονομική πολιτική από το 2020. «Οι οικονομίες που δεν θα αρχίσουν να μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους  πιθανότατα θα δουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να κινούνται προς τα πάνω», σημειώνουν οι αναλυτές της BMI.

Ο οίκος χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα την Ιταλία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,3% του ΑΕΠ το 2023 (έναντι προηγούμενου στόχου για 4,5%), αλλά και στο 4,3% για το 2024 (από 3,7% που αναμενόταν προηγουμένως).

ΒΜΙ (Fitch): Το ρίσκο αυξάνεται στην περιφέρεια – Βαρίδι τα χρέη του Covid-1

Δεύτερον, η εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δεν βοηθά τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς αυτό ενισχύει τις αποδόσεις σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές.

Και τρίτον, η ποσοτική σύσφιγξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζεται στο παρασκήνιο, κάτι που μειώνει τη ζήτηση για ομόλογα σε μία περίοδο όπου οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και να εκδίδουν υψηλά ποσά ομολόγων.

Βαρίδι τα χρέη της πανδημίας

Την ίδια στιγμή, η BMI προειδοποιεί ότι η «κληρονομιά» των υψηλών χρεών που αφήνει πίσω της η πανδημία λειτουργεί σαν βαρίδι για τις προοπτικές ανάπτυξης και απειλεί κυρίως χώρες που έτσι και αλλιώς εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα χρεών, όπως η Ελλάδα, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με τον οίκο, αφότου συρρικνώθηκαν κατά 4,1% το 2020 και εμφάνισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 και το 2022, οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδύνουν σημαντικά το 2023, καταγράφοντας ανάπτυξη 1,4%.

Το αδύναμο κλίμα, οι σφικτές νομισματικές συνθήκες και ο υψηλός (αν και μειούμενος) πληθωρισμός είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από την επιβράδυνση. Η BMI περιμένει ακόμα πιο αργή ανάπτυξη το 2024, στο 0,9% και μέσο ρυθμό 1,5% από το 2023 έως το 2032. Ουσιαστικά, μιλά για μια μείωση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προ-πανδημίας μέσο όρο 5ετίας, του 2,3%.

Ένας βασικός λόγος πίσω από τους υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με την BMI, η σημαντική αύξηση στα δημόσια χρέη των ανεπτυγμένων οικονομιών, λόγω των μέτρων στήριξης του κορωνοϊού.

ΒΜΙ (Fitch): Το ρίσκο αυξάνεται στην περιφέρεια – Βαρίδι τα χρέη του Covid-2

Αφότου έφτασε στο 112,6% του ΑΕΠ το 2020, ο δείκτης των χρεών των ανεπτυγμένων οικονομιών υποχώρησε στο 105,5% το 2022, με τον οίκο να εκτιμά ότι θα σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 104,6% το 2023, λόγω της  ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης, με τη βοήθεια του υψηλού πληθωρισμού.

Καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και η ονομαστική ανάπτυξη αποδυναμώνεται, ο δείκτης του χρέους θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 100% του ΑΕΠ στα επόμενα 10 χρόνια, φτάνοντας περίπου στο 101% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2032.

Όπως σημειώνει η BMI, τα υψηλότερα κρατικά χρέη τείνουν να σχετίζονται με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, κατά μέσο όρο.

Και αυτό γιατί τα υψηλά χρέη περιορίζουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν με επιτυχία αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική, που θα μπορούσε να στηρίξει τις οικονομίες στην περίπτωση μιας μελλοντικής πτώσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η BMI εκτιμά ότι χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, εμφανίζουν μεγαλύτερους κινδύνους αρνητικών εκπλήξεων στο μέτωπο της ανάπτυξης, μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης: 

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

Μπιλ Γκρος: Οι πραγματικές αποδόσεις δεν πρόκειται να μειωθούν σημαντικά

UBS: Πώς να επενδύσετε τώρα στις αγορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News