BUSINESS & FINANCE

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί

«Αποστολή εξετελέσθη» είναι το σχόλιο της DZ Bank έπειτα από την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, με τον οίκο να σημειώνει, μάλιστα ότι αυτή ήρθε γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς δεν προηγήθηκε η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές. Κατόπιν τούτων, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει εξαντληθεί, αλλά τονίζει πως οι επόμενες αναβαθμίσεις (S&P και Fitch), μπορούν να διευρύνουν την επενδυτική βάση για τους ελληνικούς τίτλους. 

Η DZ Bank αναφέρεται στην γρήγορη μείωση του χρέους, καθώς η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ πέρυσι, παρά τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης, και αναμένεται να αυξήσει το πλεόνασμα στο 1,1% το 2023 και στο 2% το 2024. Η ισχυρή ανάπτυξη συνέβαλε επίσης στη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό του 206% του 2020. 

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί-1

Με την οικονομία να ωφελείται επίσης από τον ισχυρό τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αναλυτές βλέπουν και άλλα περιθώρια βελτίωσης, με δεδομένο ότι τα επίπεδα του χρέους, των κόκκινων δανείων και της ανεργίας  είναι ακόμα σχετικά υψηλά.

Έκλεισε το κεφάλαιο της κρίσης

Με την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα μπορεί σχεδόν να κλείσει το κεφάλαιο της κρίσης χρέους, υλοποιώντας μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, σημειώνει η DZ Bank. Άλλωστε, η ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, η οποία προχωρά, στο πλαίσιο αυτό, στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

Κατόπιν της αναβάθμισης, η Ελλάδα εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση  στο ευρωσύστημα, κάτι που είναι σημαντικό σε σχέση με τα collaterals και τη συμμετοχή στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Το ράλι των ομολόγων

Πάντως, η DZ Bank  τονίζει ότι έπειτα και από τις υπερ-αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, το ράλι έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να συστήνει στους πελάτες της να μην αυξάνουν τις θέσεις τους στους τίτλους αυτούς.

Ωστόσο, σημειώνει ότι οι επόμενες αναβαθμίσεις δεν αργούν, καθώς η S&P (με προγραμματισμένο review στις 20/10) και η Fitch (στις 1/12) αξιολογούν την Ελλάδα με BB+. Η S&P είναι πιο πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σύντομα, με δεδομένο ότι έχει δώσει θετικές προοπτικές.

Μόνο η Moody’s (review στις 15/9) είναι ακόμα πιο πίσω στην αξιολόγησή της (Ba3, με θετικές προοπτικές), αλλά η τάση είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς πολλοί δείκτες απαιτούν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων, η επενδυτική βάση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να διευρυνθεί με μια από τις επόμενες αναβαθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από την DBRS για τις τράπεζες

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News