Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 10:23
BUSINESS & FINANCE

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα

Να εκμεταλλεύονται τυχόν διορθώσεις για να προχωρήσουν σε επιλεκτικές αυξήσεις θέσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας, συστήνει στους επενδυτές η Eurobank Equities, καθώς θεωρεί ότι ο καταλύτης της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας δεν έχει εξαντληθεί. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις στο ΧΑ είναι ελκυστικές και εκφράζουν προτίμηση για τις ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έχει αναγνωριστεί ως ένας καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτικών ροών, τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση του risk premium. Και ενώ η Ελλάδα πράγματι αναβαθμίστηκε από την Scope και την DBRS, οι αναλυτές επισημαίνουν  ότι οι επενδυτές κυρίως εστιάζουν στους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody’s), και άρα, ο καταλύτης έχει και άλλο δρόμο να διανύσει.

Κάθε μείωση του κόστους κεφαλαίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 13% για τις μετοχές, με την Eurobank Equities να εκτιμά ότι οι μετοχές που θα μπουν στον MSCI Standard index θα ωφεληθούν από τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.

Άλλωστε, η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις ελκυστικές, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει ενισχυθεί κατά 13% από τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου αλλά μόνο 0,5% από τις δεύτερες εκλογές της 23ης Ιουνίου.  

Σε αυτό το περιβάλλον, η ενίσχυση των θεμελιωδών και οι θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα κέρδη έχουν κρατήσει τις αποτιμήσεις σε ελκυστικά επίπεδα.  

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα-1

Οι μη χρηματοοικονομικές μετοχές εμφανίζουν EV/EBITDA για το επόμενο έτος κάτω από το 6, είναι δηλαδή σε discount  πάνω από 20% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τίτλων.

Στις τράπεζες, Alpha και Πειραιώς παραμένουν σε P/TBV 0.5-0.6x και άρα έχουν πολλά περιθώρια να μειώσουν την απόσταση που τις χωρίζει από τις ξένες τράπεζες, καθώς αυξάνεται η πίστη στην ικανότητά τους να εμφανίσουν διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank Equities σημειώνει ότι η Ελλάδα εμφανίζει το καλύτερο momentum στην Ευρώπη, είναι μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, προσφέρει ελκυστικές αποτιμήσεις, χαμηλές τοποθετήσεις, καλό προφίλ ανάπτυξης για τις εισηγμένες, τεχνικούς καταλύτες από την αναβάθμιση και υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές, οι οποίες δεν επισκιάζονται παρά ελάχιστα από τις πλημμύρες (αναμένεται να κοστίσουν πάνω από το 1% του ΑΕΠ).

Συνεπώς, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το ΧΑ θα υπερ-αποδώσει τους επόμενους 12 μήνες, εκτός και εάν υπάρξει κάποια σημαντική επιδείνωση του κλίματος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Τι φέρνει για το Χρηματιστήριο Αθηνών η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Moody’s για Ελλάδα: Οι λόγοι των αναβαθμίσεων και η μείωση 52 μονάδων στο χρέος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News