Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 09:57
BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Τι περιμένουν από το σημερινό review SocGen και DZ Bank – Τα επόμενα βήματα

Moody’s: Τι περιμένουν από το σημερινό review SocGen και DZ Bank – Τα επόμενα βήματα

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο Ba2, με διατήρηση των θετικών προοπτικών, περιμένει η Societe Generale από το σημερινό review της Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είναι ο πιο «αυστηρός» από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Ba3, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη, οι μικρότεροι οίκοι Scope και DBRS έχουν δώσει στην Αθήνα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Moody’s: Τι περιμένουν από το σημερινό review SocGen και DZ Bank – Τα επόμενα βήματα-1

Όπως σημειώνει η Societe Generale, τα δημόσια οικονομικά και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2016, ενώ η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου σχεδόν διαβεβαιώνει για τη συνέχεια των πολιτικών για άλλα τέσσερα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει ο οίκος την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο BBB από την Scope στις 4 Αυγούστου και από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.

Moody’s: Τι περιμένουν από το σημερινό review SocGen και DZ Bank – Τα επόμενα βήματα-2

Πλέον, η SocGen εκτιμά ότι η S&P θα γίνει ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που θα δώσει rating επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα, στις 20 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι οι αναβαθμίσεις έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται τώρα 30-40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου.

Αναβάθμιση περιμένει και η DZ Bank

H DZ Bank συμφωνεί ότι μία αναβάθμιση από τη Moody’s είναι σίγουρα μία πιθανότητα για το σημερινό review, παρότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει υπάρξει πιο επιφυλακτικός απέναντι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, την ώρα που η DBRS έχει ήδη αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ S&P και Fitch διατηρούν την αξιολόγηση στο BB+ (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).

«Το γεγονός ότι η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές τον Μάρτιο μαρτυρά ότι ο οίκος μπορεί τώρα να ακολουθήσει (τις αναβαθμίσεις των άλλων οίκων), έπειτα και από την επανεκλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και τη συνέχιση του επιτυχημένου ιστορικού μεταρρυθμίσεων που αυτή συνεπάγεται», αναφέρουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News