ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DZ Bank: Το «ταγκό» των οίκων αξιολόγησης και τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα

DZ Bank: Το «ταγκό» των οίκων αξιολόγησης και τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα

Πολλά και καταιγιστικά είναι τα καλά νέα γύρω από την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, διαπιστώνει η DZ Bank, έπειτα από την αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια από τη Moody’s. Όπως σημειώνει ο οίκος, αυτή η διπλή αναβάθμιση είναι σπάνια, όμως μάλλον μαρτυρά την επιθυμία της Moody’s να μην μείνει πίσω, ειδικά καθώς η DZ Bank περιμένει και νέα αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, στις 20 Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές επιμένουν ότι οι αναβαθμίσεις έχουν προεξοφληθεί πλήρως στην αγορά ομολόγων, για την ώρα.

Όπως επισημαίνει η DZ Bank, ο λόγος για τον οποίο η Moody’s αποφάσισε να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά δύο σκαλοπάτια είναι οι δομικές αλλαγές τις οποίες εντοπίζει στην οικονομία. Η Moody’s  περιμένει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2% τα επόμενα χρόνια, που σε  συνδυασμό με τον ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό και τα διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, θα επιτρέψουν η μείωση του χρέους κάτω από το 160% του ΑΕΠ από το 2024 κιόλας.

Με την διπλή αναβάθμιση στο Ba1, η Moody’s ευθυγραμμίζεται τώρα με τη Fitch  (BB+ με σταθερές προοπτικές) και με την S&P (BB+ με θετικές προοπτικές). Όμως, εν όψει των reviews των άλλων δύο οίκων, η DZ Bank δεν πιστεύει ότι αυτό θα κρατήσει για πολύ. Ο οίκος βλέπει καλές πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας ειδικά από την S&P. «Η Moody’s ίσως να αποφάσισε να ανεβάσει την αξιολόγησή της κατά δύο βαθμίδες ώστε να μην μείνει πολύ πίσω, αφότου η DBRS είχε ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα μία εβδομάδα νωρίτερα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πάντως, αποδίδουν το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν ωφελήθηκαν από τις τελευταίες αναβαθμίσεις στην εκτίμηση ότι αυτές είχαν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. Αντίθετα, τελευταία υπήρξε μια ήπια τάση διεύρυνσης των spreads των χωρών του Νότου έναντι του γερμανικού bund, κάτι το οποίο αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. «Αφότου τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν σε πολύ ακριβά επίπεδα στις αρχές του Αυγούστου, η διεύρυνση των spreads θα μπορούσε να φέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου και πάλι, σύντομα», καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Πίσω από τη διπλή αναβάθμιση: Τι είδε η Moody’s στην Ελλάδα

UBS: Έχει πιάσει «ταβάνι» η Ελλάδα; Τα 4 πράγματα που ρωτούν οι επενδυτές

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελλάδας με σταθερή προοπτική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News