Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 21:58
ΑΓΟΡΕΣ

Μπιλ Γκρος: Οι πραγματικές αποδόσεις δεν πρόκειται να μειωθούν σημαντικά

Μπιλ Γκρος: Οι πραγματικές αποδόσεις δεν πρόκειται να μειωθούν σημαντικά

O Μπιλ Γκρος, συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής επενδύσεων της PIMCO, δήλωσε ότι οι μετοχές είναι «σαφώς υπερτιμημένες» και εκτιμά ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν σημαντικά για να δικαιολογήσουν τις σημερινές αποτιμήσεις.

Σε επενδυτικό outlook που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Γκρος τόνισε ότι ούτε τα ομόλογα ούτε οι μετοχές είναι ελκυστικά, ακόμα και μετά τα πρόσφατα sell-off, γιατί ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στη Fed να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 22 ετών.  

«Θα προσπερνούσα τις μετοχές και τα ομόλογα όσον αφορά στις μελλοντικές συνολικές αποδόσεις» έγραψε, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα ομόλογα «είναι καλύτερο ντιλ» από τις μετοχές σε μια οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση. 

Ο Γκρος ανέφερε ότι τα «καλύτερα στοιχήματα» είναι τo αρμπιτράζ σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, δηλαδή η αγορά και η πώληση μετοχών εταιρειών για να εκμεταλλευτούν τις μεταβολές που θα επιφέρει στην τιμή μια εξαγορά ή συγχώνευση. 

Στις επιλογές του Γκρος είναι και οι τίτλοι υβριδικών εταιρικών οντοτήτων που αποκαλούνται Master Limited Partnerships. Oι MLPs διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, επικεντρώνονται σε φυσικούς πόρους, όπως το πετρέλαιο και το αέριο, και προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και φορολογικά πλεονεκτήματα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μία άνοδος των πραγματικών αποδόσεων αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να ωθήσει την αναλογία μελλοντικής τιμής/κέρδους του δείκτη S&P 500 στο 12 από το σημερινό 18, ανέφερε ο Γκρος. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για τη δυναμική που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και οι άφθονες κρατικές δαπάνες έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο. 

Όμως και έτσι, «μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 2 τρισ.δολαρίων να διασφαλίσει ότι αυτή την φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά; Είμαι διστακτικός», τόνισε. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News