Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 22:23
ΑΓΟΡΕΣ

Νορβηγία: Τo επενδυτικό κρατικό fund καλεί τους επενδυτές να ποντάρουν κόντρα στην αγορά

Νορβηγία: Τo επενδυτικό κρατικό fund καλεί τους επενδυτές να ποντάρουν κόντρα στην αγορά

Ο Nikolai Tangen, ο επικεφαλής του επενδυτικού κρατικού ταμείου της Νορβηγίας με ενεργητικό ύψους 1,3 τρισ.δολαρίων – του μεγαλύτερου στον κόσμο – καλεί τους traders να ποντάρουν κόντρα στην αγορά. 

Το fund με περίπου το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών, παρουσίασε σήμερα τριετές σχέδιο για τον περιορισμό των ζημιών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια του 2022, εν μέσω πιέσεων από την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη, τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το επενδυτικό ταμείο – για πρώτη φορά στην ιστορία του – βλέπει ένα μέλλον όπου οι αποδόσεις από επενδύσεις θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που έχει συνηθίσει.

Ο Tangen, ο οποίος είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι αναμένει «πολύ χαμηλές αποδόσεις», είπε πως αυτό σημαίνει ότι οι «υπερβάλουσες αποδόσεις είναι πιο σημαντικές από κάθε άλλη φορά». 

Σε συνέντευξή του, ο Tangen υπογράμμισε ότι το κλειδί για να μπορέσει το ταμείο να ξεπεράσει τη μέση απόδοση της αγοράς θα είναι «να γίνει πιο μακροπρόθεσμο, πιο contrarian και πιο επικεντρωμένο στην αρνητική επιλογή». Αυτό σημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν θέλουμε να έχουμε», είπε, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ταμείο έχει προειδοποιήσει για μία παρατεταμένη πτώση στις αγορές αφού κατάφερε να εξασφαλίσει μέση απόδοση της τάξης του 6% κατά τα 25 από τα 100 χρόνια της ύπαρξής του. Στο τρίτο τρίμηνο παρουσίασε απώλειες 4,4% που αντιστοιχούν σε ένα ποσό των 43 δισ.δολαρίων.  

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας παρουσίασε αυξημένες ζημίες φέτος

Πηγή: Norges Bank Investment Management via Bloomberg

 

Το fund ακολουθεί την πορεία δεικτών, επενδύοντας με βάση την αυστηρή εντολή που έχει λάβει από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. 

«Σε έναν αβέβαιο κόσμο, θα πρέπει να έχεις πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να γίνεις πιο contrarian. Και αυτό επειδή θα έχεις περισσότερες ευκαιρίες όταν κάνεις το αντίθετο από τους άλλους», είπε ο Tangen. 

Η νέα στρατηγική «παίζει σε αυτήν την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα» και τη μερική ανατροπή της παγκοσμιοποίησης, είπε, καθώς το επενδυτικό ταμείο δημοσίευσε την τριετή στρατηγική του. Το σχέδιο θέτει στόχους όπως η επένδυση σε εταιρείες προτού εισαχθούν στο χρηματιστήριο, η πιο ενεργή ψηφοφορία στις συνελεύσεις των μετόχων, η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των traders και των διαχειριστών χαρτοφυλακίου και η αξιοποίηση περιόδων αναταραχής στις αγορές ακινήτων.

Το ταμείο θα πρέπει επίσης να γίνει «πιο ισχυρό λειτουργικά», που σημαίνει μεταξύ άλλων να προετοιμαστεί για να αντεπεξέλθει σε κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα πάντα με τον Tangen.  

Το ταμείο περιόρισε την ανάμειξή του σε αρχικές δημόσιες εγγραφές πέρυσι και δικαιώθηκε καθώς, όπως είπε ο Tangen, πολλές από τις IPOs παρουσιάζουν σήμερα πραγματικά αρνητικές επιδόσεις. Ωστόσο, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες, προσέθεσε.   

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές αγορές: Μικρό καλάθι κρατούν για το 2023 από την BofA έως την Goldman Sachs

Πού ελπίζει το smart money: Επενδυτές 5 τρισ. δολαρίων ποντάρουν κατά της ύφεσης

Σήμα πώλησης από τη Morgan Stanley – Το ράλι εξαντλείται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News