Deutsche Bank: Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε την κακή φήμη του – Στον «πάτο» των αποδόσεων το ΧΑ
Στον «πάτο» των επιδόσεων βρέθηκε τον Σεπτέμβριο το χρηματιστήριο της Αθήνας, ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank. Η διόρθωση του -7,9% για τον μήνα σημαίνει ότι το ΧΑ ήταν η χειρότερη επένδυση μετά το ασήμι.
Έτσι, το τρίτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με απώλειες 5,1% για το χρηματιστήριο της Αθήνας, στην χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.
Παρόλα αυτά, με αποδόσεις 32,8% από τις αρχές του έτους, το ΧΑ εμφανίζει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά το χρηματιστήριο της Ρωσίας αλλά και την καλύτερη σε όλο τον κόσμο σε δολαριακή βάση.
Άλλωστε, η Deutsche Bank σημειώνει ότι τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και το τρίτο τρίμηνο έφεραν άσχημες επιδόσεις στις αγορές. Κατά το τρίτο τρίμηνο, μόλις 11 από τις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί ο οίκος έδωσαν κέρδη, ενώ τον Σεπτέμβριο, μόλις οι 7 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Ήταν ο χειρότερος μήνας από τις αρχές του έτους.
Η πτώση είχε διάφορες αιτίες, σημειώνουν οι αναλυτές, με σημαντικότερη την όλο και μεγαλύτερη αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 20 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Επιπλέον, τα μακροοικονομικά στοιχεία του τελευταίου διαστήματος επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί.
Άλλωστε, ο Σεπτέμβριος έχει τη φήμη ενός κακού μήνα για τις αγορές τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά στη σειρά που ο S&P 500 και ο STOXX 600 έκλεισαν τον Σεπτέμβριο με απώλειες καθώς και η 7η συνεχόμενη χρονιά πτώσης για τα ομόλογα.
Πραγματικά, μια από τις σημαντικότερες τάσεις στις αγορές κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν το μεγάλο sell-off στα ομόλογα, που έφερε τις αποδόσεις στα υψηλά πολλών ετών σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 73,5 μονάδων βάσης, στο 4,57%, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά μέχρι το 4,686%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Ο S&P 500 έχασε 4,8% τον Σεπτέμβριο, στον χειρότερο μήνα της χρονιάς, ενώ έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με απώλειες 3,3%. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να δίνει κέρδη 13,1% από τις αρχές του έτους.
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος
UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για την Ελλάδα – Ανάπτυξη 2,4% φέτος
Capital Economics: Success story – έκπληξη η Ελλάδα, θα συνεχίσει να υπεραποδίδει
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News