BUSINESS & FINANCE

Fitch: Πώς επηρεάζονται η ΔΕΗ και οι εταιρείες του τουρισμού από φωτιές και καύσωνες

Fitch: Πώς επηρεάζονται η ΔΕΗ και οι εταιρείες του τουρισμού από φωτιές και καύσωνες

Η ΔΕΗ, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι βιομηχανίες είναι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όμως η Fitch θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο αξιόχρεό τους, καθώς η διατάραξη των δραστηριοτήτων τους έχει περιορισμένη διάρκεια.

Ενέργεια 

Η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται στον αυξανόμενο κίνδυνο ζημιών στα ενεργειακά δίκτυα, κάτι που μπορεί να αυξήσει το κόστος ασφάλισης ή τις κεφαλαιακές δαπάνες, καθώς θα προκύψουν ανάγκες αντικατάστασης υποδομών. Ωστόσο, η Fitch δεν περιμένει ότι η έκταση των ζημιών θα είναι σημαντική.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, η διατάραξη θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας, δημιουργώντας κίνητρα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» τις τιμές μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή μακροπρόθεσμων συμβολαίων σε πελάτες λιανικής.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, η Fitch εκτιμά ότι οι επιπτώσεις σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο από τις πυρκαγιές θα είναι περιορισμένες. Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. Το κόστος μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ελάχιστο. 

Τουρισμός

Για τις αεροπορικές εταιρείες, οι αναλυτές περιμένουν περιορισμένες επιπτώσεις από τις διακοπές στις πτήσεις τους προς τους προορισμούς που πλήττονται. Όπως σημειώνει η Fitch, οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως δεν χρειάζεται να επιστρέψουν χρήματα για εισιτήρια κατά τις ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας πυρκαγιών. Έτσι και αλλιώς, μόνο λίγες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις μέχρι στιγμής, ενώ κάποιες εκτελούν πτήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες είναι πιθανότατα ζημιογόνες.

Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, εάν είναι συχνές, θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια των τουριστών στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι τουριστικές ροές θα μετατοπιστούν σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Αίγυπτο και την Τουρκία, χωρίς να επηρεαστεί η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση της χώρας. Έτσι, εκτιμάται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα προσαρμόσουν ανάλογα τα προγράμματα πτήσεων τους.

Οι επιπτώσεις για τα ξενοδοχεία στις περιοχές που πλήττονται από τους καύσωνες ποικίλλουν, καθώς εξαρτώνται από τις πολιτικές ακυρώσεων που εφαρμόζονται, το ποσοστό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και την εγγύτητα των ξενοδοχείων αυτών στις πυρκαγιές.

Οι πολιτικές επιστροφής χρημάτων γενικά έχουν γίνει λιγότερο ευέλικτες μετά την πανδημία, επομένως σημαντικές απώλειες από ακυρώσεις είναι απίθανες. Όμως, τα ξενοδοχεία που έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο, εν όψει του κρίσιμου για τον τουρισμό Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Fitch, από τους ξενοδοχειακούς ομίλους που καλύπτει, η Sani/Ikos Group  (αξιολογείται με B και αρνητικές προοπτικές) έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, αλλά οι δραστηριότητές της επί του παρόντος δεν επηρεάζονται ως επί το πλείστον, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία της βρίσκονται στη Χαλκιδική.

Βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές μονάδες, η Fitch σημειώνει ότι οι πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω του καύσωνα και των πυρκαγιών δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς πολλές εταιρείες διαθέτουν ήδη εφεδρικές γεννήτριες ενέργειας που λειτουργούν με ντίζελ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αστάθεια των τιμών του ντίζελ βραχυπρόθεσμα στην Ευρώπη, κάτι που σε συνδυασμό με τις συνολικά υψηλότερες τιμές της ενέργειας, θα μπορούσε να έχει μέτριες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Πόσο κοστίζουν καύσωνες και φωτιές για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο

Πυρκαγιές: Αγωνία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό

Πυρκαγιές, πλημμύρες και τσουνάμι: Ο ακήρυχτος πόλεμος της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News