GREEN ECONOMY

Πυρκαγιές, πλημμύρες και τσουνάμι: Ο ακήρυχτος πόλεμος της κλιματικής αλλαγής

Πυρκαγιές, πλημμύρες και τσουνάμι: Ο ακήρυχτος πόλεμος της κλιματικής αλλαγής

Aς το πάρουμε απόφαση: Δεν πρόκειται για κλιματική κρίση αλλά για κλιματικό πόλεμο, ειδικά εάν προσμετρηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 

Ευρώπη, Βόρειος Αμερική και Ασία βρίσκονται στο έλεος του καύσωνα, με τον υδράργυρο να σπάει κάθε ρεκόρ στο Βόρειο Ημισφαίριο, περίπου δύο εβδομάδες αφότου οι επιστήμονες κατέγραψαν την 4η Ιουλίου ως τη θερμότερη ημέρα στην Ιστορία, με τη μέση θερμοκρασία της Γης στους 17,18 βαθμούς Κελσίου.

Η Γηραιά Ήπειρος για μία ακόμη φορά «καίγεται» και η Ελλάδα δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι. 

Από το φονικό κύμα καύσωνα που είχε πλήξει πέρυσι την Ευρώπη είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι.

Πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες και τσουνάμι. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση τόσο στη συχνότητα όσο και στη σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ασφαλιστικού ομίλου Aon, οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία λόγω φυσικών καταστροφών ανήλθαν στα 313 δισ. δολάρια το 2022, την ώρα που η Deloitte σε πρόσφατη έκθεσή της κρούει τον κώδωνα κινδύνου για απώλειες έως και 178 τρισ. δολαρίων ή 7,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ την επόμενη 50ετία, εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ανά τον κόσμο, περίπου 60.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και περίπου 150 εκατ. άνθρωποι επηρεάζονται από καταστροφές όπως ξηρασία, πλημμύρες, σεισμοί και τσουνάμι, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων Live Science.

Η κλιματική αλλαγή συνοδεύεται από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες «Κλέων» και «Κέρβερος» που πλήττουν τη Νότια Ευρώπη ή οι φονικές πλημμύρες που σαρώνουν τα Βαλκάνια και τη Σλοβενία, αλλά και περιοχές της Ασίας.

Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την προστασία του πλανήτη και τη μείωση των αερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ο κατάλογος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μεγαλώνει, μετατρέποντας τη Γη σε τόπο αφιλόξενο και εχθρικό.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες, πιο θανατηφόρες και πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές που έχουν έως τώρα καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Για αρκετές από αυτές, μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τον άνθρωπο και τις παρεμβάσεις που προκαλούν την υπερθέρμανση του Πλανήτη.

1900 ο μεγάλος τυφώνας του Γκάλβεστον

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1900, ένας τρομερός τυφώνας χτύπησε τη νήσο Γκάλβεστον στις ακτές του Τέξας. Εκείνη την εποχή το Γκάλβεστον ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Τέξας, αλλά ο τυφώνας κινήθηκε με τόση ταχύτητα(225 χιλιόμετρα την ώρα), που εξαφάνισε την πόλη από τον χάρτη, ισοπεδώνοντας 3.600 κατοικίες και 600 επιχειρήσεις σε έκταση 770 εκταρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιστορικού Ιδρύματος του Τέξας. 

Παρόλο που δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του τυφώνα, εντούτοις τα στοιχεία του Ιστορικού Ιδρύματος του Τέξας κάνουν λόγο για 6.000 με 8.000 θανάτους ή περίπου το ένα-τρίτο του πληθυσμού του νησιού. 

2008 ο σεισμός στην επαρχία Σιτσουάν 

Το 2008, σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε αρκετές περιοχές στην επαρχία Σιτσουάν που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Από τις κατολισθήσεις και τις καταρρεύσεις κτηρίων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, ενώ σχεδόν πέντε εκατομμύρια έμειναν άστεγοι, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Ασιατικού Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών. Σύμφωνα με έρευνες του περιοδικού «Landslides Hazards, Risks and Disasters», εξαιτίας των κατολισθήσεων και της συσσώρευσης φερτών υλικών, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις, προκλήθηκαν πλημμύρες, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερο το μέγεθος της καταστροφής και ανεβάζοντας το κόστος των υλικών ζημιών σε 86 δισ. δολάρια. 

2019-2020 πυρκαγιές στην Αυστραλία

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Μάρτιο του 2020, η Αυστραλία βρέθηκε στο έλεος των φονικότερων πυρκαγιών στην πρόσφατη ιστορία. Ο επίσημος απολογισμός ήταν 33 νεκροί, αλλά 445 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ασφυξίας και 4.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να νοσηλευθούν εξαιτίας των πυκνών καπνών, όπως μετέδωσε το BBC. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε περίπου 18 εκατομμύρια εκτάρια ή το ένα-πέμπτο των δασών της χώρας. 

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνεται ότι οι περισσότερες πυρκαγιές στην Αυστραλία προκαλούνται από κεραυνό, όμως ο κίνδυνος εμφάνισής τους στη διάρκεια της θερινής περιόδου έχει αυξηθεί κατά 30% από το 1900, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

2017 τυφώνας Μαρία

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017, το Πουέρτο Ρίκο χτυπήθηκε από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του τελευταίου αιώνα, όπως είχε μεταδώσει το NBC News. Οι βροχοπτώσεις του τυφώνα Μαρία ήταν ισχυρότερες και από τις 129 καταιγίδες που είχαν πλήξει το Πουέρτο Ρίκο τα τελευταία 60 χρόνια, με 104 εκατοστά βροχής και εκτεταμένες πλημμύρες. Με βάση τα στοιχεία του «New England Journal of Medicine», ο απολογισμός των θανάτων ξεπέρασε τους 4.600. Παράλληλα, ο τυφώνας Μαρία ήταν ο τρίτος πιο δαπανηρός τροπικός τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ, με ζημίες 98 δισ. δολαρίων.

1970 χιονοστιβάδα Ουασκαράν

Στις 31 Μαΐου 1970, σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα μια από τις πιο φονικές κατολισθήσεις βράχων, χιονιού και παγετώνα στην Ιστορία του Περού, μετρώντας συνολικά 70.000 νεκρούς. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χιλιομέτρων μακριά από το Ουασκαράν, το υψηλότερο βουνό του Περού. Οι τόνοι χώματος, χιονιού και πάγων έθαψαν τα θέρετρα Γιουνγκάι και Ρανραχίρκα.

1839 κυκλώνας Κορίγκα

Το 1839 ο κυκλώνας σάρωσε την πόλη Κορίγκα της Νότιας Ινδίας, σχεδόν εξαφανίζοντάς την από τον χάρτη. Η Κορίγκα ήταν μια πόλη-λιμάνι στις ακτές του κρατιδίου Άντρα Πραντές η οποία έσφυζε από ζωή στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Όμως στις 25 Νοεμβρίου του 1839, η πόλη χτυπήθηκε από φοβερό τροπικό κυκλώνα, ο οποίος σήκωσε τεράστια κύματα 40 μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης εξαφανίσθηκε, ενώ έχασαν τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι. Η Κορίγκα δεν αποκαταστάθηκε ποτέ στο μέγεθος που ήταν πριν από τον τυφώνα. Σύμφωνα με το Uri Graduate School of Oceanography, ένας αξιωματούχος της British East India Company ονόματι Χένρι Πίντιγκτον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «κυκλώνας», όταν είδε το μέγεθος της καταστροφής στο άλλοτε όμορφο και πολυσύχναστο λιμάνι.

1931 πλημμύρες στην Κίνα

Στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 1931, οι ποταμοί στην Κεντρική Κίνα υπερχείλισαν, έπειτα από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις. Εξαιτίας της υπερχείλισηςτων ποταμών Γιάγκ-τσε, Χουάι και Κίτρινου Ποταμού πλημμύρισαν τα χωριά και οι παράκτιες πόλεις, βυθίζοντας κάτω από το νερό μια έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος της Αγγλίας. Υπολογίζεται ότι τότε πνίγηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αν και ο τελικός απολογισμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος, εξαιτίας των μολυσματικών ασθενειών που ξέσπασαν στους καταυλισμούς των αστέγων. 

2004 σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό

Πρόκειται για το φονικότερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί στην ιστορία, με επίκεντρο τις δυτικές ακτές της νήσου Σουμάτρα, στην Ινδονησία. Ο σεισμός, χτύπησε στις 26 Δεκεμβρίου 2004 και ήταν μεγέθους 9,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, προκλήθηκε τσουνάμι με κύματα 30 μέτρων, σαρώνοντας τις κοινότητες κατά μήκος των ακτών του Ινδικού Ωκεανού. Οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών έκαναν λόγο για 227.000 νεκρούς και οικονομικό κόστος 9,9 δισ. Δολαρίων.

Το μέγεθος της καταστροφής στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του Συστήματος Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο τσουνάμι στην περιοχή λίγα λεπτά μετά την καταγραφή υποθαλάσσιας σεισμικής δόνησης. 

2023 σεισμός Τουρκίας-Συρίας

Τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε περιοχές της Νοτιανατολικής Τουρκίας και Βόρειας Συρίας. Επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό στην Τουρκία από το 1939, με εκτεταμένες καταστροφές. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν σε Συρία και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων πλησίασε τα δύο εκατομμύρια. Όπως μετέδωσε το «Al Jazeera», στην Τουρκία κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές περισσότερα από 173.000 κτήρια. 

2009 οι πυρκαγιές του «Μαύρου Σαββάτου» στην Αυστραλία

Στις 7 Φεβρουαρίου 2009, περισσότερες από 400 πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας. Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 173 άνθρωποι, με τη φωτιά να ισοπεδώνει ολόκληρες πόλεις, καταστρέφοντας 2.000 κατοικίες, ενώ έμειναν άστεγοι περίπου 7.500 άνθρωποι. Το κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 46 βαθμούς Κελσίου και η ξηρασία δημιούργησαν τις συνθήκες για τις καταστροφικότερες πυρκαγιές του 21ου αιώνα.

2017 πυρκαγιά στο Μάτι

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2018 στο Μάτι έχει περάσει στη σύγχρονη ιστορία ως η δεύτερη φονικότερη παγκοσμίως (μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία) και η φονικότερη στην ιστορία της Ευρώπης, με 104 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές χιλιάδες σπίτια, ενώ έγιναν στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η πυρκαγιά στο Μάτι είναι η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ξεπερνώντας σε απώλειες τις πυρκαγιές του 2007 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε Ηλεία και Αττική, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να γίνουν στάχτη περισσότερα από 268.000 εκτάρια γης. Το κόστος των καταστροφών υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

«Πολυκρίσεις» η νέα νόρμα για τον πλανήτη

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκότωσαν 195.000 ανθρώπους στην Ευρώπη από το 1980

Η κλιματική κρίση δημιουργεί μετανάστες του κλίματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News