Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 18:58 ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ

Ο μετασχηματισμός του επιχειρείν… Προκλήσεις και προτάσεις

Ο μετασχηματισμός του επιχειρείν… Προκλήσεις και προτάσεις

Διανύουμε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπου η έννοια μετασχηματισμός κυριαρχεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης, η οποία προσδιορίζεται από ένα πλήθος παραμέτρων και διαχέεται σε ένα πλήθος εκφάνσεων της καθημερινότητας όλων μας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο επιχειρείν, συντελείται ένας ολοκληρωτικός μετασχηματισμός, ο οποίος κινείται τόσο στον άξονα των ψηφιακών τεχνολογιών όσο και σε αυτόν του χώρου εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών και την παροχή αξίας στους πελάτες και συνεργάτες τους. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, το cloud computing και το διαδίκτυο των πραγμάτων, στοχεύοντας στον εξορθολογισμό των λειτουργιών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Σε ό,τι αφορά δε στον μετασχηματισμό στο χώρο εργασίας, αυτός αναφέρεται στις αλλαγές που κάνουν οι οργανισμοί στις φυσικές και πολιτιστικές πτυχές του χώρου εργασίας τους για να βελτιώσουν τη συνεργασία, την παραγωγικότητα και τη δέσμευση-αφοσίωση των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στο σχεδιασμό γραφείου, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο μετασχηματισμός του χώρου εργασίας συχνά συμβαδίζουν και είναι σημαντικοί για τους οργανισμούς ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο σημερινό γρήγορο και ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο. Αγκαλιάζοντας τις νέες τεχνολογίες και τρόπους εργασίας, οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, την ευελιξία και την ικανότητά τους να καινοτομούν.

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων & ΕΕ

Το πρόγραμμα πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία της ΕΕ, θέτει πολύ συγκεκριμένους στόχους για το 2030 και όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων θέτει τους εξής στόχους:

  • Αναβάθμιση τεχνολογίας: 75% των εταιρειών της ΕΕ να χρησιμοποιούν Cloud/AI/Big Data.
  • Καινοτόμοι: Αύξηση της κλίμακας και χρηματοδότησης ώστε να διπλασιαστούν τα Unicorns στην ΕΕ.
  • Καθυστερημένη υιοθέτηση: πάνω από το 90% των ΜΜΕ πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης.

Οι πολυεθνικές / μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί βασιζόμενες σε παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα έχουν αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη να επενδύουν σε ψηφιακές τεχνολογίες όπως το cloud-computing, big data analytics, internet of things, cyber security. Επιπλέον δε, εφαρμόζουν τις ψηφιακές τεχνολογίες σε κρίσιμους κρίκους της αλυσίδας αξίας όπως για παράδειγμα στα κανάλια προβολής και διάθεσης των προϊόντων τους, στα δίκτυα συνεργατών τους και γενικά στην κουλτούρα της ψηφιακής λειτουργίας και καινοτομίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επαναπροδιορίζουν τα μοντέλα λειτουργίας τους και όπως προτείνει και η ΕΕ, χρηματοδοτούν start-up εταιρείες και τις ενσωματώνουν στον Οργανισμό με αμφίδρομο κέρδος.

Νεοφυής επιχειρηματικότητα και μετασχηματισμός

H όσμωση των start-ups – που είναι πιο ευέλικτες, έχουν την κουλτούρα της καινοτομίας στο DNA τους, αγκαλιάζουν την αποτυχία, έχουν σαν προτεραιότητα την εμπειρία του χρήστη – με μεγαλύτερους οργανισμούς, που έχουν ανάγκη αυτές τις δεξιότητες, είναι σημαντική. Από την άλλη και οι start-ups μπορούν να κερδίσουν από τους μεγάλους οργανισμούς οργανωσιακή αποτελεσματικότητα, πρόσβαση σε μεγάλο πελατολόγιο, κτίσιμο της εταιρικής ταυτότητας και επεκτασιμότητα.

Το εργασιακό περιβάλλον μετασχηματίζεται

Οι μεγάλες εταιρείες, έχοντας συνειδητοποιήσει τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας που έχει φέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και την αλλαγή της νοοτροπίας των εργαζομένων που επιδιώκουν την ενσωμάτωση της προσωπικής με την εργασιακή ζωή, έχουν ήδη προχωρήσει σε ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, έχουν αναπτύξει ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας και έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας στις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό.

Ταυτόχρονα, με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, μεριμνούν για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμπερίληψη, ώστε να αποφευχθούν ή μειωθούν στο ελάχιστο τυχόν ανισότητες και να προάγουν τη δημιουργία καινοτομίας. Μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν τόσο στις σημερινές όσο και στις μελλοντικές απαιτήσεις. Στόχος των πρόσφατων συστημάτων διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού είναι η αύξηση της δέσμευσης των εργαζομένων, η πρόσκτηση και διακράτηση ταλέντων και η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της εταιρείας συνολικά.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη δομή και τα συστήματα διοίκησης από τις μεγάλες εταιρείες, ενώ οι τελευταίες μπορούν να αντλήσουν ιδέες από τις πρώτες σχετικά με τη δημιουργία κουλτούρας ευελιξίας, προσαρμοστικότητας και συνεχούς εκπαίδευσης.

Ουσιαστικός διάλογος και προτάσεις

Σε αυτό το νέο περιβάλλον όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες, οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε ενεργά στο κοινωνικό και οικονομικό-επιχειρηματικό γίγνεσθαι να συμβάλλουμε ουσιαστικά. Ως Επιτροπή Καινοτομίας, Εκπαίδευσης, Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θέτουμε την ανάδειξη της έννοιας του ολοκληρωτικού μετασχηματισμού στο επίκεντρο ενός αφηγήματος, το οποίο επιδρά καταλυτικά στο επιχειρηματικό πλαίσιο αλλά και στην κοινωνία συνολικά. Οι δράσεις μας στην περίοδο που θα ακολουθήσουν θα εστιάσουν σε έναν οδικό χάρτη όπου κυρίαρχη θέση θα έχουν:

  • O oυσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος θεσμικού, ακαδημαϊκού/ερευνητικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια κατεύθυνση σύγκλισης διαδικασιών, αντιλήψεων και πρακτικών, ώστε ο μετασχηματισμός ως συνολικό διακύβευμα, να αποκτήσει μια βιώσιμη διάσταση και
  • η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών στο επιχειρείν, ο μετασχηματισμός, τόσο στο εργασιακό όσο και στο ψηφιακό-τεχνολογικό πλαίσιο ως μια ενιαία προσέγγιση προς όφελος του ανθρώπινου παράγοντα.

* Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου είναι πρόεδρος Επιτροπής Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας Εκπαίδευσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News