BUSINESS & FINANCE

Τα ανοιχτά θέματα για τους δημοσιονομικούς κανόνες που περιμένουν το νέο οικονομικό επιτελείο

Τα ανοιχτά θέματα για τους δημοσιονομικούς κανόνες που περιμένουν το νέο οικονομικό επιτελείο

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, το νέο οικονομικό επιτελείο της νέα κυβέρνησης που θα σχηματιστεί θα πρέπει να πιάσει άμεσα δουλειά και να προετοιμαστεί κατάλληλα καθώς από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πού θα πρέπει να «κάτσει η μπίλια» των πλεονασμάτων, μιας και σταματά η ρήτρα διαφυγής και οι ευρωπαϊκές οικονομίες επιστρέφουν πίσω στους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% το 2024, υψηλότερο από το 2,1% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει σταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ύψος των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα το 2024 αποτελεί και το νούμερο ένα θέμα διαπραγμάτευσης με τη Κομισιόν από το Σεπτέμβριο 

Το μεγαλύτερο στοίχημα και πρόκληση για το νέο οικονομικό επιτελείο βέβαια είναι το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών να μην γίνει παγίδα για την ανάπτυξη και μάλιστα σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, που αποτελούν ήδη μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη. 

Από το 2024 όμως πλέον μπαίνει στο παιχνίδι των δημοσιονομικών κανόνων άλλος ένας σκληρός κανόνας καθώς τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών

Θα υπάρχει δηλαδή ένα ταβάνι δαπανών που θα προκύπτει για κάθε χώρα από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές δαπάνες.

Το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλες τις δαπάνες του προϋπολογισμού πλην εκείνων που αφορούν τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Το ποσό των δαπανών θα προσαρμόζεται αν λαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, ενώ θα εξαιρούνται οι κυκλικές δαπάνες για επιδόματα ανεργίας.

Ένα από τα θέματα που είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά ήταν και η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την οροφή των δαπανών που θα οριστεί. Η Κομισιόν απορρίπτει προς το παρόν κάθε συζήτηση για ειδική μεταχείριση των δαπανών άμυνας κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν θέλει και η Γερμανία, όπως φάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner. Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών αλλά και η οροφή των δαπανών θα είναι επίσης το νούμερο δύο θέμα που θα βάλει τον Σεπτέμβριο το νέο οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα οδηγούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα σχέδια αυτά θα είναι διαφορετικά ανά χώρα, ανάλογα με τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία, αλλά και το ύψος του χρέους της. Τα σχέδια θα ενσωματώνουν δημοσιονομικούς, μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών όπου χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις

Κομισιόν: Παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης το 2023, πιο σφιχτό ζωνάρι το 2024

Λίντνερ: Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News