Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 11:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg για Ελλάδα: «Θυμάστε το Grexit; Μαντέψτε ποια ομόλογα υπεραποδίδουν»

Bloomberg για Ελλάδα: «Θυμάστε το Grexit; Μαντέψτε ποια ομόλογα υπεραποδίδουν»

«Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει;» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στο Bloomberg, όπου αναφέρεται η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας. «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της το οποίο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών που βρίσκονται επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως», σημειώνεται στο άρθρο.

«Θυμάστε το Grexit;» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι ο βρετανικός Τύπος το 2015 αλλά ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan προεξοφλούσαν ότι «ήταν θέμα χρόνου» πριν εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική Ένωση και καταρρεύσει το ευρώ.

Ωστόσο το Grexit ουδέποτε έγινε καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψή του μέσα στη θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, αναφέρεται στο άρθρο γνώμης.

Από το 2019, σημειώνει το δημοσίευμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η. Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων – το οποίο και αποτελεί «βαρόμετρο» για την υγεία του τραπεζικού συστήματος – μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Προστίθεται επίσης ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή πριν την χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Είμαστε η δεύτερη πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη», με ισχυρό τουρισμό και «ξένες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η Ελλάδα «φουλάρει» στην τεχνολογία – Θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχε η Λισαβόνα;

CNBC: Περιζήτητη η ελληνική Χρυσή Βίζα – Έρχονται οι πλούσιοι Αμερικάνοι

Οι Times ψηφίζουν Ελλάδα: «Τα λέμε κάτω στην ταβέρνα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News