Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 12:37
BUSINESS & FINANCE

Έρευνα ΕΒΕΑ: Μία στις δύο επιχειρήσεις βλέπει καλύτερες μέρες

Έρευνα ΕΒΕΑ: Μία στις δύο επιχειρήσεις βλέπει καλύτερες μέρες

Σε ποσοστό 40,9%, οι επιχειρήσεις της Αθήνας δηλώνουν πως κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που έχουν προκύψει μετά το 2009, βγαίνοντας από αυτές ισχυρότερες, ενώ περίπου το ένα τρίτο (36,5%) δηλώνει «εξουθένωση» και πως με δυσκολία θα μπορέσει να αντέξει μία νέα κρίση. Πάντως, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) εκτιμούν ότι θα πορευθούν καλύτερα τους επόμενους 12 μήνες και μόλις μόλις το 11,3% περιμένει χειρότερη πορεία.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από σχετική δημοσκόπηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ανάμεσα σε 795 άτομα, εκ των οποίων μόλις το 13,2% υποστηρίζει πως επηρεάστηκε ελαφρώς από τις κρίσεις μετά το 2009. Μάλιστα, ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων της τάξης του 6,3% δήλωσε πως βίωσε περίοδο ανάπτυξης.

Έρευνα ΕΒΕΑ: Μία στις δύο επιχειρήσεις βλέπει καλύτερες μέρες-1

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, ένα 42,1% αυτών είδε αύξηση το τελευταίο έτος, ενώ το 32,1% παρέμεινε σταθερό. Το υπολειπόμενο 23,3% ανέφερε μείωση και το 2,5% ότι δεν γνωρίζει. Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα του ΕΒΕΑ, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (79,1%) είδε αύξηση έως 25% στον τζίρο, ενώ μικρό μερίδιο της τάξης του 3% είδε αύξηση τζίρου άνω του 75%.

Έρευνα ΕΒΕΑ: Μία στις δύο επιχειρήσεις βλέπει καλύτερες μέρες-2

Προβλέψεις

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο, το 35,8% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναμένει βελτίωση, το 24,5% σταθερότητα και το 23,3% επιδείνωση. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 16,4% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (το 48,3%) προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις τους θα πορευθούν καλύτερα στο επόμενο δωδεκάμηνο, το 33,3% δεν αναμένει κάποια αισθητή διαφορά, ενώ μόλις το 11,3% προβλέπει επιδείνωση. Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 13 Μαρτίου.

Οι επιχειρήσεις είναι πιο ανθεκτικές και πιο ανταγωνιστικές

Για τα αποτελέσματα της έρευνας η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από διαδοχικές κρίσεις, έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Η αισιοδοξία που καταγράφει η έρευνα του ΕΒΕΑ σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων είναι χαρακτηριστική της αλλαγής του κλίματος. 

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Επιμένουμε στην προώθηση επενδύσεων, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μεταρρυθμίσεων και έργων, που επιτρέπουν στη χώρα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και διεθνή ανταγωνιστικότητα. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να ανταποκριθούμε σε νέες προκλήσεις, τοποθετώντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας – θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουραγός ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα – Οι επιδόσεις ανά περιφέρεια

Μασούτης (ΚΕΕΕ): Το ζητούμενο των εκλογών είναι η σταθερότητα για τις επιχειρήσεις

Πώς προσεγγίζουν τους στόχους ESG οι εταιρείες; Διχογνωμία στους επιχειρηματικούς κόλπους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News