Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 15:26
ΕΕΑ - PULSE

Επιχειρήσεις: Βαρίδι οι ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος για την πλειοψηφία

Επιχειρήσεις: Βαρίδι οι ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος για την πλειοψηφία

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Pulse, σχεδόν ένας στους τέσσερις (το 23%) συμμετέχοντες έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις, για τις οποίες έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους.

Μεταξύ των ερωτηθέντων με εκκρεμότητες, η πλειονότητα (το 57%) φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να τις τακτοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, έξι στους δέκα – από όσους έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους – δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση («Αρκετά» έως «Πολύ»), κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιχειρήσεις: Βαρίδι οι ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος για την πλειοψηφία-1

Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ένα ή περισσότερα ενεργά δάνεια σε τράπεζες και το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του, το τελευταίο διάστημα. Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, οι έξι στους δέκα εισέπραξαν αρνητική απάντηση (57%) και ένας στους πέντε (20%) θετική.

Ανατιμήσεις

Από την ίδια έρευνα μεταξύ 600 συμμετεχόντων, διαπιστώνεται επίσης ότι σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (58%) δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί («Αρκετά» έως «Πολύ») η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Αντίστοιχο ποσοστό (59%) δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί, η λειτουργία της επιχείρησής του («Αρκετά» έως «Πολύ»), από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους – σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (37%) δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί «Πολύ».

Επιχειρήσεις: Βαρίδι οι ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος για την πλειοψηφία-2

Στην περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία τους, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαθέτει («Μάλλον» ή «Σίγουρα») επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών του αναγκών – το 41% όχι. Τέλος, ένας στους πέντε (18%) περιμένει, η πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, να είναι «καλύτερη» – ένας στους τρεις (35%) την αναμένει «χειρότερη» και άλλοι τόσοι (34%) «ίδια».

Επίσης, σε αυτή, όπως και στις προηγούμενες έρευνες του ΕΕΑ, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν άντρες στις μεσαίες ηλικίες, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Περίπου το ένα τρίτο είναι γυναίκες και μόνο το 5% προέρχεται από ηλικίες 17 – 29 ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανατιμήσεις: Κόβουν τις «ακριβές» συνήθειες της πανδημίας οι καταναλωτές

Σούπερ μάρκετ: Μείωση 7-8% στον όγκο πωλήσεων – Γιατί εξαφανίζονται οι προσφορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News