Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 21:16
BUSINESS & FINANCE

Ο Musk αναμένει ότι η Neuralink θα προχωρήσει εντός του 2023 στην πρώτη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου

Ο Musk αναμένει ότι η Neuralink θα προχωρήσει εντός του 2023 στην πρώτη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk αναμένει ότι η startup εταιρεία δημιουργίας εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, Neuralink θα ξεκινήσει την πρώτη της δοκιμή σε άνθρωπο φέτος, δήλωσε την Παρασκευή στη Γαλλία.

Μιλώντας στην εκδήλωση VivaTech στο Παρίσι, ο Musk δήλωσε ότι η Neuralink σχεδιάζει να εμφυτεύσει ένα εγκεφαλικό τσιπ σε τετραπληγικούς ή παραπληγικούς ασθενείς. Αν και ο Musk δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ασθενών και το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι «όπως όλα δείχνουν η πρώτη εμφύτευση θα γίνει εντός του 2023.

Τον περασμένο μήνα, η Neuralink ανακοίνωσε ότι έλαβε την έγκριση της αμερικανικής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για την πρώτη κλινική δοκιμή στον άνθρωπο, ένα κρίσιμο ορόσημο για την νεοφυή επιχείρηση, καθώς βρίσκεται υπό έρευνα για τον χειρισμό των πειραμάτων της σε ζώα. Ο FDA αναγνώρισε σε προηγούμενη δήλωσή του στο Reuters ότι ο οργανισμός έδωσε το «πράσινο φως» στη Neuralink να χρησιμοποιήσει το εγκεφαλικό εμφύτευμα και το χειρουργικό ρομπότ της για δοκιμές, αλλά αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εάν η Neuralink μπορέσει να αποδείξει ότι η συσκευή της είναι ασφαλής σε ανθρώπους, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, ενδεχομένως περισσότερο από μια δεκαετία, για να εξασφαλίσει η νεοφυής επιχείρηση άδεια εμπορικής χρήσης, δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters ειδικοί. Η εταιρεία ανταγωνίζεται επίσης άλλες εταιρείες νευροτεχνολογίας που έχουν ήδη εμφυτεύσει τις συσκευές τους σε ανθρώπους.

Ωστόσο, ο Musk έχει βρεθεί και στο παρελθόν εκτός χρονοδιαγράμματος καθώς σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις από το 2019, είχε προβλέψει ότι η Neuralink θα ξεκινούσε σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016, ζήτησε για πρώτη φορά άδεια από τον FDA στις αρχές του 2022, την οποία ο οργανισμός δεν ενέκρινε επικαλούμενος δεκάδες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως ανέφερε το Reuters. Ορισμένα από τα ζητήματα αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να μετακινηθούν εντός του εγκεφάλου και την πρόκληση της ασφαλούς εξαγωγής της συσκευής χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, υπάλληλοι της Neuralink δήλωσαν στο Reuters ότι η εταιρεία προχώρησε εσπευσμένα σε χειρουργικές επεμβάσεις σε πιθήκους, χοίρους και πρόβατα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν περισσότερα ζώα από ό,τι ήταν αναγκαίο, καθώς ο Musk πίεζε για τη λήψη έγκρισης από τον FDA. Τα πειράματα σε ζώα παρήγαγαν δεδομένα που προορίζονταν να υποστηρίξουν την αίτηση της εταιρείας για δοκιμές σε ανθρώπους, ανέφεραν οι πηγές.

Σε μια περίπτωση το 2021, η εταιρεία εμφύτευσε σε 25 από τους 60 χοίρους συσκευές με λάθος μέγεθος. Όλοι οι χοίροι στη συνέχεια θανατώθηκαν -ένα λάθος που οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί αν είχε προηγηθεί περισσότερη και καλύτερη προετοιμασία.

Τον Μάιο, οι Αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν κατά πόσον η σύνθεση της επιτροπής της Neuralink που επιβλέπει τις δοκιμές σε ζώα συνέβαλε σε κακοτεχνίες και βιαστικά πειράματα, αφού το Reuters ανέφερε για πιθανές οικονομικές συγκρούσεις στο συμβούλιο.

Το υπουργείο Μεταφορών διερευνά ξεχωριστά κατά πόσον η Neuralink μετέφερε παράνομα επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς σε τσιπ που αφαιρέθηκαν από εγκεφάλους πιθήκων χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Neuralink βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για πιθανές παραβιάσεις της ευζωίας των ζώων. 

Εν τω μεταξύ, η αποτίμηση της εταιρείας έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Η νεοσύστατη επιχείρηση αποτιμήθηκε κοντά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν ιδιωτικό γύρο άντλησης κεφαλαίων πριν από δύο χρόνια και τώρα αξίζει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις ιδιωτικές συναλλαγές μετοχών, ανέφερε το Reuters αυτό το μήνα.

Οι εργαζόμενοι της Neuralink που συμμετείχαν στο συμβούλιο της εταιρείας για τα ζώα, το οποίο έχει τεθεί υπό ομοσπονδιακό έλεγχο για πιθανές οικονομικές διαφορές, ήταν σε θέση να επωφεληθούν από τη γρήγορη ανάπτυξη του εμφυτεύματος. Η αξία των μετοχών της Neuralink που κατέχουν ορισμένοι από τους υπαλλήλους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 150% μέσα σε μόλις δύο χρόνια, με βάση τις δευτερογενείς συναλλαγές.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Neuralink: Εξασφάλισε άδεια για να δοκιμάσει σε ανθρώπους τα τσιπ εγκεφάλου της

Τα επόμενα κινητά θα είναι ενσωματωμένα στο αυτί μας, λέει ο «πατέρας» του τηλεφώνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News