Business & Finance Σάββατο 9/01/2021, 22:03
ΑΓΟΡΕΣ

«Φούσκες» στα όρια του 1 τρισ.δολαρίων

«Φούσκες» στα όρια του 1 τρισ.δολαρίων

Νούμερα αστρονομικά και τόσο καταιγιστικά που περικλείουν τους «σπόρους» μίας επικείμενης «φούσκας». To bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο που το έχει φέρει σε άνοδο 1000% από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου και η Wall Street “χτυπά” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μήπως μπορεί κάποιος να θυμηθεί πότε τα 100 δισ.δολάρια θεωρούνταν πολλά χρήματα; Πριν από 12 χρόνια, απαντούν αναλυτές, στο αποκορύφωμα της φούσκας του dot.com, όταν το ποσό αυτό είχε διοχετευθεί σε επενδύσεις στον χώρο του venture capital μέσα σε ένα μόνο έτος. Ηταν πέντε φορές υψηλότερο από το ποσό που είχε επενδυθεί δύο χρόνια ενωρίτερα και πέντε φορές υψηλότερο από αυτό που επενδύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό το χρήμα δεν έπρεπε να διοχετευθεί σε start-ups χωρίς επιχειρησιακό μοντέλο και ως συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά χάθηκε. Επιπλέον, 42 δισ.δολάρια διοχετεύθηκαν σε αρχικές δημόσιες εγγραφές του τομέα τεχνολογίας. Ενα μεγάλο μέρος από αυτά προήλθε από εταιρείες με χαμηλά έσοδα που δεν θα είχαν καμία τύχη να αντλήσουν χρήμα από τις αγορές υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ολα αυτά έγιναν τότε.

Ολο αυτό αυτό μπορεί να συγκριθεί σήμερα με το ενεργητικό που κινείται σε εδάφη «φούσκας» και προφανώς βρίσκεται στον χώρο της τεχνολογίας. Εχει διαφορετικές μορφές, όπως IPOs, Bitcoin και Tesla. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κοινοί παρονομαστές: το κυνήγι ανάπτυξης και κέρδους σε έναν επενδυτικό κόσμο γεμάτο ρευστό και απουσία φόβου, όπως συμβαίνει και σήμερα. Και οι εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού, οι λεγόμενες Spacs. Οι εταιρείες αυτές αντλούν κεφάλαια και εν συνεχεία ψάχνουν για εξαγορές.

Οπως και στην εποχή του dot.com, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των Spac βρήκε το δρόμο σε ventures και ειδικά σε νεοεισερχόμενες στον χώρο αυτοκινήτου και τεχνολογίας. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, η Nikola, που εμφανίστηκε στην αγορά μετά από μία εξαγορά από Spac. Η εταιρεία που κατασκευάζει οχήματα από υδρογόνο είχε ζημίες 117 εκατ.δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο και καθόλου έσοδα. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίησή της έφθασε τα 25 δισ.δολάρια στο μέσον του 2020. Και παρά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της και την απόφαση της General Motors να μην προχωρήσει την προγραμματισμένη συνεργασία της ύψους 2 δισ.δολαρίων με την εταιρεία, η αξία της εξακολουθεί να ξεπερνά τα 6 δισ.δολάρια.

Η κούρσα για άντληση κεφαλαίου πέρυσι έδωσε στις Spacs ένα «οπλοστάσιο» της τάξης των 70 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο διάρθρωσης των συμφωνιών τους, αυτά τα χρήματα μεταφράζονται με μελλοντικές εξαγορές αξίας 300 δισ.δολαρίων.

Από την άλλη υπάρχει και η αγορά του cloud λογισμικού – όπου επιχειρήσεις όπως η Zoom έχουν απογειωθεί. Ο δείκτης των αναδυόμενων επιχειρήσεων στο cloud software του Nasdaq έχει αυξηθεί περίπου 150% από τα χαμηλά που βρισκόταν στην αρχή της πανδημίας, αποτιμώντας τις εν λόγω επιχειρήσεις στα 1,8 τρισ.δολάρια. Επίσης, η εκτόξευση στα ύψη των μετοχών των DoorDash και Airbnb τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι οι κερδοσκόποι των αρχικών δημόσιων εγγραφών είναι ξανά εδώ. Για να αποφύγει αυτή τη μανία, η εταιρεία παιχνιδιών Roblox ακύρωσε την IPO της για μία άλλη πιο ήρεμη περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η αγορά κρυπτονομίσματος ξεπέρασε την αξία του 1 τρισ.δολαρίων, ενώ η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla «είδε» την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 800 δισ.δολάρια.

Η Tesla μπορεί να κυριαρχήσει σε μία παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το bitcoin να γίνει μόνιμο σημείο αναφοράς σε έναν κόσμο ψηφιακού χρήματος. Καθώς όμως πλησιάζουν ή έχουν φθάνουν το 1 τρισ.δολάρια, αποτελούν και τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της «φούσκας» που πυροδότησε η περίοδος της πανδημίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε και ο Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America Securities, το bitcoin αποτελεί «την υπέρτατη φούσκα».

moneyreview με πληροφορίες από FT
    
      

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News