Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 15:58
BUSINESS & FINANCE

Θα μπορούσε η ύφεση να είναι καλή για τις αγορές; Αναλυτής εξηγεί γιατί

Μια ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει μια απότομη πτώση της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τον Michael Yoshikami

Θα μπορούσε η ύφεση να είναι καλή για τις αγορές; Αναλυτής εξηγεί γιατί

Μια ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει μια απότομη πτώση της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τον Michael Yoshikami, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Destination Wealth Management. 

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Παρασκευή, ο Yoshikami είπε ότι για να γίνουν πράξη οι προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στην χρονιά, ο μόνος τρόπος είναι σε περίπτωση παρατεταμένης ύφεσης, κάτι που είναι απίθανο χωρίς περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου τονώνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

«Αυτό ακούγεται τρελό, αλλά αν δεν επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και στα επίπεδα μιας ρηχής ύφεσης, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό επειδή τα επιτόκια τότε ενδέχεται να μην μειωθούν ή να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την αγορά», είπε.

Ο Yoshikami πιστεύει ότι περισσότερες εταιρείες θα αρχίσουν να δίνουν πιο συντηρητικά guidance ως προς τα μελλοντικά τους κέρδη εν αναμονή της παραμονής του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Για μένα, όλα καταλήγουν στο ερώτημα εάν θα αγγίξει η οικονομία την ύφεση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι θα είναι καλά νέα», είπε.
«Γιατί εάν η οικονομία αποφύγει την ύφεση και συνεχίσει να επιπλέει, τότε νομίζω ότι θα έχουμε προβλήματα στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο πληθωρισμός και οι επόμενες κινήσεις της Fed

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβράδυνε στο 4,9% τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2021, πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση του περασμένου Ιουνίου με 9%, αλλά μακριά ακόμα από τον στόχο της Fed για 2%. Πάντως, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη για τις αγορές ότι οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού τελικά αποδίδουν καρπούς.

Η Fed έχει επανειλημμένα επαναλάβει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασής της έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι σχετικά με τις μελλοντικές επιτοκιακές κινήσεις. Τελικά επέλεξαν μια άλλη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης εκείνη την εποχή, ανεβάζοντας το εύρος των επιτοκίων της Fed μεταξύ 5% και 5,25%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, άφησε να εννοηθεί ότι μια παύση στον κύκλο συσφιγξης είναι πιθανή στη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούνιο, αλλά ορισμένα μέλη εξακολουθούν να βλέπουν την ανάγκη για πρόσθετες αυξήσεις, ενώ άλλοι αναμένουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα καταστήσει μη απαραίτητη την περαιτέρω περιοριστική νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές για συνολικά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, η αγορά ποντάρει σε περικοπές επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME, το οποίο τοποθετεί σχεδόν στο 35% την πιθανότητα προς το τέλος της χρονιάς το εύρος επιτοκίων να ανέρχεται στο 4,75-5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «baby φούσκα» – Πώς συγκρίνεται με τις μεγάλες φούσκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News