Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 17:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: O PMI «φουντώνει» τους φόβους για ύφεση

ΗΠΑ: O PMI «φουντώνει» τους φόβους για ύφεση

Για τέταρτο συναπτό μήνα συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης ζήτησης στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενισχύοντας τους φόβους ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Εξαιρώντας τους μήνες των locKdowns, ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την κρίση του 2007-2009.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία πυροδοτήθηκε από την αύξηση του κόστους ζωής και την πίεση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες. «Η οικονομική διολίσθηση στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, ενώ η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις επίσης υποχώρησε κατακόρυφα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Chris Williamson.

Τριγμοί και στην Ευρώπη

Συρρίκνωση για τέταρτο συναπτό μήνα καταγράφηκε και στην ιδιωτική δραστηριότητα και Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία επίσης της S&P Global που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα. 

Ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013 (εξαιρουμένων των μηνών των lockdowns), κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ πλήττει τη ζήτηση και οδηγεί κάποιες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή τους, εν μέσω ασθενέστερων πωλήσεων.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση σημειώθηκε στη μεταποίηση και ειδικά στους ενεργοβόρους κλάδους, όπως είναι τα χημικά και τα πλαστικά. Οι υπηρεσίες επίσης συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι καταναλωτές πιέζονται από την ακρίβεια. Οι νέες παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να οδεύει προς συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο, με δεδομένη την επιτάχυνση της απώλειας παραγωγής και την επιδείνωση της εικόνας στη ζήτηση που εμφανίζει ο Οκτώβριος, ενισχύοντας τις υποψίες ότι μια ύφεση γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη», ανέφερε ο Williamson.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023

KPMG: «Ήπια και σύντομη» ύφεση αναμένουν οι CEOs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News