Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 22:48
BUSINESS & FINANCE

Ανταλλαγές σπιτιών και βόλτες με σκύλους: Λύσεις για φθηνές εναλλακτικές διακοπές

Ανταλλαγές σπιτιών και βόλτες με σκύλους: Λύσεις για φθηνές εναλλακτικές διακοπές

Η Λίλιαν Σμιθ έχει περάσει περίπου οκτώ από τους τελευταίους 12 μήνες ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επισκεπτόμενη χώρες όπως η Γαλλία, το Μαρόκο, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Το κόστος διαμονής της σε αυτό το διάστημα; Περίπου μια νύχτα σε ξενοδοχείο, μαζί με τον χρόνο που ξόδεψε για να βγάλει βόλτα τα σκυλιά, να ποτίσει τα φυτά και να αλλάξει τα κουτιά για τα απορρίμματα.

«Πάντα ονειρευόμουν να ταξιδέψω στην Ιαπωνία, αλλά δεν είχα τον προϋπολογισμό για ξενοδοχεία και Airbnbs», δήλωσε η 30χρονη ανεξάρτητη σχεδιάστρια από το Μισισιπή. Η λύση της ήταν να συμφωνήσει να κάνει σίτινγκ στο σπίτι, να βγάζει βόλτα τα σκυλιά και να φροντίζει τα φυτά για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά πολλοί εξακολουθούν να λαχταρούν ταξίδια, μία διάθεση που κορυφώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και το lockdown. Οι τιμές των ταξιδιών αυξάνονται και είναι πλέον υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά οι άνθρωποι που νιώθουν την ανάγκη για ταξίδια βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν ακόμα διακοπές.

Ορισμένοι κάνουν οδικά ταξίδια αντί να πετάξουν ή κλείνουν ένα οικονομικό δωμάτιο ξενοδοχείου. Άλλοι είναι πιο καινοτόμοι – ξοδεύουν 100 έως 250 δολάρια για ετήσιες συνδρομές σε ιστότοπους που τους συνδέουν με ανθρώπους που χρειάζονται απλές δουλειές όσο οι κατοικίες τους είναι κενές.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξενοδοχείων στις ΗΠΑ είναι περίπου 37% και 19% υψηλότερες από ό,τι τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τις εταιρείες ανάλυσης βραχυχρόνιας μίσθωσης και φιλοξενίας AirDNA και STR.

Οι καταναλωτές έχουν μειώσει τα έξοδά τους. Τον Απρίλιο, η ζήτηση για οικονομικά και οικονομικά βραχυχρόνια ενοίκια αυξήθηκε κατά 18% και 12%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, μπροστά από την αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ενοίκια κατά 10%, δήλωσε η AirDNA.

Οι ταξιδιώτες τον Μάρτιο έκλεισαν 21 εκατομμύρια βραχυχρόνιες διανυκτερεύσεις για ενοικίαση, τον υψηλότερο αριθμό μελλοντικών διανυκτερεύσεων που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την AirDNA. Οι ενοικιάσεις ενός υπνοδωματίου ή στούντιο σε κατοικίες το 2022 ήταν 26% και 10% φθηνότερες από τα ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις και παραθαλάσσια θέρετρα, σύμφωνα με την AirDNA και την STR.

Από τον Μάρτιο, οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ για ξενοδοχεία και μοτέλ ήταν αυξημένες κατά περίπου 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά έχουν μειωθεί κατά περίπου 4,6% από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.

Διακοπές με εργασία

Η Smith δήλωσε ότι έχει κάνει house-sitters στη Γαλλία, το Μαρόκο, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αφού δαπάνησε 169 δολάρια για το κόστος της ετήσιας συνδρομής στο TrustedHousesitters, μια πλατφόρμα που συνδέει ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με home sitters. Υπολογίζει ότι έχει εξοικονομήσει πάνω από 11.000 δολάρια σε καταλύματα, παρόλο που πρέπει ακόμα να πληρώσει για τα αεροπορικά εισιτήρια.

«Φρόντισα τρεις γάτες και 20 και πλέον φυτά όσο ήμουν στο Μαρόκο, έναν σκύλο στο Τόκιο, έναν σκύλο στο Κόμπε και δύο γάτες στη Νότια Κορέα», δήλωσε η Smith.

Η TrustedHousesitters με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ο αριθμός των μελών της αυξήθηκε κατά 12% σε 160.000 το τελευταίο τρίμηνο, με αιχμή την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Nomador με έδρα το Παρίσι, μια πλατφόρμα house-sitting, είδε αύξηση 60% στους νέους sitters από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Mathilde Ferrari.

Ορισμένοι ταξιδιώτες στρέφονται επίσης στην ανταλλαγή σπιτιών. Η αμερικανική εταιρεία HomeExchange δήλωσε ότι τα επίπεδα των μελών το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 77% σε σχέση με πέρυσι σε 110.000 και οι ανταλλαγές αυξήθηκαν κατά 63%.

Η TrustedHousesitters δήλωσε ότι οι sitters της σπάνια αντιμετωπίζουν ζητήματα μετανάστευσης, αλλά σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η κατ’ οίκον φύλαξη έχει κατά καιρούς κατηγοριοποιηθεί εσφαλμένα ως εργασία και απαιτείται βίζα εργασίας αντί για τουριστική βίζα.

«Εφόσον ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν απαιτεί εργασία και δεν αποζημιώνει ειδικά για την εργασία αυτή, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως μη εξουσιοδοτημένη απασχόληση σύμφωνα με τον νόμο περί μετανάστευσης και ιθαγένειας», δήλωσε η δικηγόρος μετανάστευσης με έδρα τη Νέα Υόρκη, Afia Yunus.

«Αναμφισβήτητα, ακόμη και ένα Airbnb θα απαιτούσε να βγάλουμε τα σκουπίδια και να κάνουμε διάφορα πράγματα που σχετίζονται με τη διαμονή στο σπίτι».

Η TrustedHousesitters δήλωσε ότι οι sitters και οι ιδιοκτήτες σπιτιού πληρώνουν απευθείας την πλατφόρμα και ότι τα χρήματα δεν ανταλλάσσονται ποτέ μεταξύ των δύο μερών.

Περισσότεροι ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό

Οι αμερικανικές ταξιδιωτικές εταιρείες το έχουν προσέξει, ενισχύοντας τις επιλογές οικονομικού επιπέδου για να προσελκύσουν όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που έχουν συνείδηση του κόστους.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία Hilton ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μια νέα κατηγορία οικονομικών ξενοδοχείων, την Spark, που απευθύνεται σε ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό και δήλωσε στους επενδυτές τον Απρίλιο ότι εργάζεται πάνω σε μια κατηγορία παρατεταμένης διαμονής χαμηλότερου επιπέδου. Ο στόχος είναι να προσελκύσει τα περίπου 70 έως 80 εκατομμύρια άτομα που ταξιδεύουν στην οικονομική κατηγορία, τα μισά από τα οποία είναι «νεότεροι άνθρωποι» που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο ξενοδοχεία με χαμηλότερες τιμές.

«Δεν εξυπηρετούμε πολλούς από αυτούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hilton Christopher Nassetta, σε μια ενημέρωση προς τους επενδυτές τον Απρίλιο. «Η ευκαιρία για εμάς είναι να τους συνδέσουμε νωρίς με το σύστημά μας, δίνοντάς τους το καλύτερο προϊόν που μπορούν να βρουν στον οικονομικό χώρο».

Η Toni McCord, στρατηγικός ταξιδιωτικός σύμβουλος, 52 ετών, άρχισε να φυλάει σπίτια στο Nomador το 2016 και τώρα προτείνει την πλατφόρμα στους πελάτες της που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργάζονται εξ αποστάσεως.

«Οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ περιορισμένοι στις δυνατότητές τους να ταξιδέψουν επειδή βρισκόμαστε σε μια υφεσιακή οικονομία, αλλά όταν τους αναφέρω το house-sitting, λένε “Για μισό λεπτό, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο”».

moneyrevview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τα μυστικά ενός γκουρού: Πώς βρίσκει φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και γιατί ταξιδεύει πάντα με δύο κινητά

To φιάσκο του Mark Zuckerberg, η υπόσχεση στη γυναίκα του και η Ακρόπολη

Απεριόριστες διαδρομές στη Γερμανία, σχεδόν δωρεάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News