BUSINESS & FINANCE

Πώς θα χωρέσουν τα προγράμματα των κομμάτων στον στενό κορσέ των δημοσιονομικών κανόνων;

Πώς θα χωρέσουν τα προγράμματα των κομμάτων στον στενό κορσέ των δημοσιονομικών κανόνων;

Δύο εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, τα πολιτικά κόμματα έχουν «απλώσει» τις ατζέντες τους για την οικονομία, χωρίς όμως να έχουν υπολογίσει τον «ξενοδόχο» των δημοσιονομικών κανόνων. Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% το 2024, υψηλότερο από το 2,1% που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας που στάλθηκε στους θεσμούς στα τέλη του προηγούμενου μήνα. 

Βέβαια, το πού θα κάτσει η μπίλια των πλεονασμάτων το 2024, θα είναι και το μεγάλο θέμα διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση.  

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να διαχειριστεί την κληρονομιά μιας δημοσιονομικής προσαρμογής άνω των 7 δισ. ευρώ έως το 2026 καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει τους απαιτητικούς στόχους των πλεονασμάτων πάνω από 2%   από του χρόνου μάλιστα. 

Τι έχουν υποσχεθεί τα δύο μεγάλα κόμματα 

Η ΝΔ έχει εξαγγείλει, πέραν των αυξήσεων των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το συνολικό κόστος των  μέτρων  της ΝΔ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027.

Aπό την άλλη, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  είναι πιο χαλαρό, προβλέποντας αυξήσεις στο δημόσιο που υπολογίζονται στο 1,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2023, επαναφορά τη 13 ης σύνταξης, με  κόστος  982 εκατ. ευρώ ετησίως. Αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% το 2023 ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς με κόστος 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο τραπέζι τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, με το κόστος να ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ  ενώ και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κοστίζει άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο αυτά τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί να ισχύσουν από το 2023, υπολογίζονται γύρω στα 7,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό το οποίο είναι  πολύ μακριά από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει υπολογίσει η μέχρι τώρα κυβέρνηση, εκτός και εάν έχει κάνει λάθος υπολογισμούς…

Το ύψος των πλεονασμάτων 

Η χώρα θα πρέπει μέσω μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, να πετύχει πλεονάσματα της τάξεως του 2,1% το 2024, του 2,3% το 2025 και του 2,5% το 2026. Από του χρόνου παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής και επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια «κλειδωμένη» πορεία δαπανών, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι διαπραγματεύσεις 

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ποια θα είναι η πορεία των δαπανών αλλά και το με ποιο τρόπο θα γίνει η απομείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια, θα είναι και τα σκληρά θέματα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί από το φθινόπωρο η νέα κυβέρνηση. 

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg για εκλογές: Η οικονομία ανακάμπτει αλλά οι ψηφοφόροι μετρούν το κόστος

Πόσο κοστίζουν οι προεκλογικές εξαγγελίες

Τι υπόσχονται στους εργαζομένους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News