Business & Finance Σάββατο 24/09/2022, 20:01
BUSINESS & FINANCE

Airbnb: Φέρνει έσοδα πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ του 2019 φέτος

Airbnb: Φέρνει έσοδα πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ του 2019 φέτος

Με ετήσια αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες µισθώσεις κατά 61,8% ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι για την ελληνική αγορά, επίδοση που την κατατάσσει στην υψηλότερη θέση µεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης και καταδεικνύει την ανάκαµψη που σηµείωσαν ο κλάδος «Airbnb» και συνολικά ο τουρισµός φέτος.

Σύµφωνα µε την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα της εξειδικευµένης εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιων µισθώσεων AIRDNA, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, κατά το τρίµηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι κρατήσεις στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 61,8%, πίσω µόνο από τη Νορβηγία, όπου η αύξηση διαµορφώθηκε σε 71,2%, και την Ουγγαρία, µε αύξηση 65,8%.

Ακόµα πιο σηµαντικό όµως είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ξεπέρασε µε άνεση τις επιδόσεις του 2019. Ειδικότερα, οι κρατήσεις σηµείωσαν αύξηση κατά 24,1% έναντι του καλοκαιριού του 2019, υστερώντας µόνο σε σχέση µε τη Γερµανία, όπου η αύξηση ήταν της τάξεως του 24,8%. Η εξέλιξη συνηγορεί υπέρ της πρόβλεψης στελεχών της AIRDNA, νωρίτερα εντός του έτους, ότι τα φετινά έσοδα από τη διαµονή σε καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαµορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση µε το 2019 σηµειώθηκε αύξηση κατά 0,2%. Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 30,1% σε σχέση µε πέρυσι αλλά και κατά 16,7% σε σχέση µε το 2019, λόγω του ότι οι τιµές ήταν υψηλότερες φέτος, ενώ άνοδο κατά 4,3% σηµείωσε και η µέση πληρότητα, καθώς ανήλθε σε 76,5%. Στην ελληνική αγορά, η µέση τιµή αυξήθηκε κατά 2% τον φετινό Αύγουστο, αλλά συγκριτικά µε τον Αύγουστο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι όµως και η σηµαντική βελτίωση της ζήτησης στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, µε βάση την εικόνα των κρατήσεων µέχρι τις αρχές Σεπτεµβρίου, προέκυπτε ότι κατά την περίοδο των τεσσάρων τελευταίων µηνών του 2022 (Σεπτέµβριος – ∆εκέµβριος) στην Αθήνα παρατηρείται αύξηση κατά 125% σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα.

Πρόκειται για µια επίδοση που ακολουθεί την πανευρωπαϊκή τάση σταδιακής επιστροφής των ξένων επισκεπτών και στα µεγάλα αστικά κέντρα, πέραν των δηµοφιλών τουριστικών προορισµών του θέρους. Ετσι, στο Μόναχο σηµειώνεται αύξηση κατά 164% χάρη στο φετινό «Octoberfest», το πρώτο που θα γίνει από το 2019, ενώ υψηλές «πτήσεις» σηµειώνουν επίσης και άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως, π.χ., η Λισσαβώνα µε 144,7%, η Φλωρεντία µε 158,6% και η Βενετία µε 149,6%.

Σε προηγούµενη ανάλυσή της η AIRDNA ανέφερε ότι κατά το δίµηνο Ιουλίου – Αυγούστου τη µεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε σχέση µε το 2019 σηµείωσε µε 101% η Κως, ενώ αύξηση κατά 60% σηµειώνεται και στην Τήνο. Στη Σαντορίνη οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 58,3%, στην Κέρκυρα κατά 57,2%, στη Ζάκυνθο κατά 51,7% και στη Νάξο κατά 51,5%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Μήλος µε άνοδο 50,4%, η Ρόδος µε αύξηση 44,7%, ενώ στη Μύκονο η αύξηση συγκριτικά µε το 2019 άγγιξε το 38,8%, έχοντας όµως ανακάµψει ήδη σε µεγάλο βαθµό από το περυσινό καλοκαίρι. Στη δε Αττική οι κρατήσεις έχουν επανέλθει στο επίπεδο του 2019, αυξηµένες και κατά 164,3% από το περυσινό δίµηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Εν τω µεταξύ, ανάλογη ανοδική τάση παρατηρείται και στον αριθµό των διαθέσιµων καταλυµάτων. Σύµφωνα µε την AIRDNA, σε πανελλαδικό επίπεδο τον φετινό Αύγουστο λειτούργησαν 133.575 ακίνητα ως καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης, µέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτός ο αριθµός υπολείπεται κατά 2% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2019. Οµως, αυτά τα στοιχεία δεν καλύπτουν όλες τις πλατφόρµες, παρά µόνο την Airbnb και τη VRBO.

Ετσι, µε βάση τα στοιχεία της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του STAMA Greece (Σύνδεσµος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 182.971 καταλύµατα. Αυτός ο αριθµός είναι αυξηµένος κατά 25% σε σχέση µε το καλοκαίρι του 2019 και ασφαλώς καταδεικνύει την τάση επιστροφής αρκετών κατοικιών στη βραχυχρόνια µίσθωση, ιδίως µάλιστα στις δηµοφιλείς τουριστικές περιοχές. Σηµειωτέον ότι αυτό το µέγεθος είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, καθώς η Transparent καταγράφει τις καταχωρίσεις καταλυµάτων σε όλες τις δηµοφιλείς πλατφόρµες, όπως Airbnb, Booking, VRBO και Trip Advisor, αφαιρώντας τις διπλοεγγραφές αλλά και τα παράνοµα ακίνητα που δεν έχουν αριθµό µητρώου, όπως προβλέπει η σχετική νοµοθεσία. Στην Αττική, τα καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης ανέρχονται σε 11.328.

Διαβάστε επίσης: 

Airbnb: Έκρηξη στις παγκόσμιες κρατήσεις – Οι ψηλότερες τιμές στήριξαν τα έσοδα

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους

Βραχυχρόνια μίσθωση: Σε ρυθμούς ρεκόρ φέτος στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News